+
Bostadsbyggandet har sjunkit och fortsätter att sjunka, enligt en ny prognos från Sveriges Byggindustrier. Foto: Byggindustrin
 • Ny rapport ger dystra siffror för bostadsbyggandet

  PUBLICERAD 2019-10-23 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-22 15:42

  Svårare tider väntar den svenska byggbranschen. Extra hårt drabbar en förändrad konjunktur mot bostadsbyggandet, slår Sveriges Byggindustrier fast i sin nya konjunkturrapport. Antalet påbörjade lägenheter väntas bli 40 procent färre.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sveriges Byggindustrier släpper nu höstens stora konjunkturprognos över bygginvesteringarna i bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler. Det är deppig läsning för den som vill att byggbranschen ska blomstra.

  Totalt sett kommer svensk ekonomi få en dämpad tillväxttakt under prognosperioden, 2019-2020 och mörkast ser läget ut för bostadsbyggandet. Prognosen för nyproduktion av bostäder i flerbostads- och småhus skruvas ner kraftigt. Sammantaget räknar Sveriges Byggindustrier med att det påbörjas 40 procent färre lägenheter mellan 2017 och 2019 och 30 procent färre småhus under samma period.

  Antalet startade bostadsrätter har halverats

  Johan Deremar, prognoschef på Sveriges Byggindustrier, säger till Fastighetsnytt att de nya siffrorna bekräftar det organisationen tidigare spekulerat kring, att även hyresrättsbyggandet sjunker trots att antalet bygglov gick upp väldigt mycket i slutet på förra året.

  – Hyresrättsbyggandet går ner även om det inte går ner lika mycket som när det gäller bostadsrätter. I Stockholm har antalet påbörjade bostadsrätter mer än halverats sedan 2017, säger Johan Deremar.

  De totala bygginvesteringarna väntas minska med 4 procent mellan 2018 och 2020, främst till följd av just ett kraftigt fall för nyproduktionen av ägda bostäder.

  Högkonjunkturen inom byggindustrin har avslutats under 2019, men det är först nästa år som sysselsättningsutvecklingen vänder ner.

  Men det finns vissa glädjeämnen i rapporten också, åtminstone på kort sikt. Lokalinvesteringarna ökade med 3 procent under första halvåret 2019 och det goda läget, där både offentliga och privata investeringar eldat på, väntas hålla i sig året ut innan det mattas av.

  Vill skrota skuldkvotsbromsen

  För att parera nedgången när det gäller bostadsbyggandet anser Sveriges Byggindustrier att regeringen borde se över amorteringskravet.

  – Vi menar att bostadskrisen är hemvävd genom att man var för snabb med att införa det skärpta amorteringskravet. Skuldkvotsbromsen som innebär att det kostar 1 procent extra i amortering om du lånar mer än 4,5 gånger inkomsten har i praktiken gjort att de flesta inte får låna mer än 4,5 gånger då bankerna skärpt sina kvar-att- leva-på kalkyler.

  Andreas Jennische

  1 kommentarer

  1. Ekonomen 2019-10-23

   Ni måste hålla isär de ekonomiska begreppen! Amortering är ingen kostnad och kommer aldrig att bli! Amorteing är en utgift men samtidigt är det ett sparande och vad är det för fel att spara och inte bara leva på lånade pengar!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived