+
Stefan Westerberg Seniorekonom vid Stockholms Handelskammare Bild: Stockholms Handelskammare
 • Kraftig nedskrivning av Stockholms tillväxtutsikter

  PUBLICERAD 2019-10-03 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-10-04 08:27

  Oxford Economics har levererat en färsk konjunkturprognos till Stockholms handelskammare som visar på betydligt sämre tillväxtutsikter än vad som tidigare angivits.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms läns bruttoregionalprodukt (BRP) väntas nu öka med 2,0 procent 2019 och 1,9 procent 2020. Det är en stor nedrevidering jämfört med utsikterna som publicerades för ett år sedan då motsvarande siffror låg på 2,9 procent 2019 och 3,0 procent 2020.

  – Prognoserna sänks, det ser ganska dystert ut och tyvärr finns risken att oron i omvärlden och de strukturella problem vi har på hemmaplan kan sänka siffran ytterligare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, enligt ett pressmeddelande.

  Stefan Westerberg efterlyser nu reformer som kan förstärka förutsättningarna för tillväxt.

  – Den statsbudget som nu är aktuell har inte ett innehåll som kan bromsa konjunktursvängningen. Det finns flaskhalsar i form av dysfunktionell bostadsmarknad, arbetskraftsbrist och oro runt trygghetsfrågorna som påverkar näringslivets förutsättningar negativt och på dessa områden krävs det reformer, säger Stefan Westerberg.

  Han passar även på att skicka en passning till Riksbanken.

  – Stockholmsekonomin är och har varit Sveriges tillväxt- och jobbmotor, så det är naturligtvis en negativ signal för ekonomin som helhet. Det är också besvärande att Riksbanken redan har spelat ut sina bästa kort i form av negativ reporänta under lång tid och köp av stora mängder statsobligationer, säger Stefan Westerberg.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived