+
Anni Sinnemäki i Helsingfors monter under Exporeal. Till vänster en bild från Fiskehamnen. Foto: Mattias Fröjd.
 • Helsingfors silhuett förändras när hamnen fylls med bostäder

  PUBLICERAD 2019-10-15 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-10-16 10:46

  Flera stora projekt är på gång i Helsingfors där även nya höghus finns med i planeringen. Fastighetsnytt träffade Anni Sinnemäki, biträdande borgmästare i Helsingfors, under Exporeal i München.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Anni Sinnemäki menar att i Helsingfors ser man det som en bra sak att ha internationella fastighetsinvesterare, varför man deltar under Exporeal. Det handlar inte om att få ihop någon specifik summa utan att signalera öppenhet och visa upp marknaden. I Finland har tyskar varit den största gruppen utländska investerare under många år, men givetvis också svenska och andra europeer.

  – Den finska marknaden är inte super-diversifierad. Det är mest stora finska spelare varav många är pensionsfonder, då är det bra att ha investerare som analyserar marknaden och dess potential med ett utifrånperspektiv, säger Anni Sinnemäki.

  Anni Sinnemäki berättar att utvecklingen i Helsingfors för tillfället sker i de gamla hamnområdena. För tio år sedan flyttade man hamnen till den östra delen av staden och det frigjorde yta i två tidigare godshamnar och en oljehamn. De tre projektområdena utgör nästan hälften av det som byggs i Helsingfors för tillfället. Även om majoriteten inte är högre än 6-12 våningar så planeras betydligt högre byggnader.

  – I början när dessa områden planlades var det en diskussion om var man skulle kunna placera höghus då Helsingfors silhuett är ganska traditionell. Det bestämdes att Pasila och  fiskehamnen, som är strax utanför den äldre stadskärnan, skulle vara bra platser för dessa byggnader.

  Fiskehamnen

  I fiskehamnen är det ett projekt med åtta 32-våningshus, varav majoriteten bostäder. I Pasila finns det mest ambitiösa projektet ur ett höghusperspektiv där man efter en arkitekttävling tillåtit det högsta huset att bli 51 våningar. YIT vann tävlingen med en finsk arkitekt och vill börja bygga 2021.

  – Du kommer att se dessa hus från flera håll så man förändrar stadens silhuett, säger Anni Sinnemäki.

  Fiskehamnen i Helsingfors byter skepnad. Foto: Teresa Ahola

  Annars handlar en av de stora utmaningarna, likt Stockholm, om svårigheten att hålla uppe byggnationen i takt med efterfrågan på bostäder. Man har tidigare haft målet om 6 000 nya bostäder om året, något man nu höjt till 7 000.

  – Och vi kommer förmodligen nå 6 500 i år vilket innebär att det blir vårt bästa år på 2000-talet, säger Anni Sinnemäki.

  En viktig fråga är förstås att alla ska kunna hitta en bostad. I Helsingfors bygger man sina egna, reglerade bostäder där 25 procent av alla hyresbostäder ska vara så kallat affordable. Men framförallt handlar det om att bygga mycket.

  – De som har pengar kommer att hitta sin väg men för de unga krävs det att efterfrågan möts, säger Anni Sinnemäki.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived