+
Visualisering: Plompmozes
 • Halva priset på nya linbanan i Göteborg

  PUBLICERAD 2019-10-30 AV Anders SIljevall
  UPPDATERAD: 2019-10-31 09:19

  Göteborgs stad drog i bromsen när linbanan blev för dyr. Nu har flera billigare förslag tagits fram av trafikkontoret.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Tidigare i år visade det sig att den planerade linbanan över Göta älv i Göteborg skulle bli betydligt dyrare än planerat, från 1,6 miljarder till 4 miljarder kronor. Detta ledde till att politikerna bromsade projektet och gav stadens trafikkontor i uppgift att utreda hur kostnaderna skulle kunna halveras.

  Under onsdagen presenterade trafikkontoret fyra alternativa lösningar – tre billigare varianter av linbanan och en lösning helt utan linbana:

  • Förslag A: Linbana. Fyra stationer: Järntorget, Lindholmen, Västra Ramberget, Wieselgrensplatsen. Minskat antal gondoler jämfört med originalförslaget. En gondol ska åka var 99:e sekund. Linbanan tar i detta fall omkring 1 000 resenärer i varje riktning per timma.

  • Förslag B: Linbana. Tre stationer: Järntorget, Lindholmen, Västra Ramberget, men möjlighet till utbyggnad fram till Wieselgrensplatsen på sikt. Minskat antal gondoler jämfört med originalförslaget.

  • Förslag C: Linbana. Tre stationer: Järntorget, Lindholmen, Västra Ramberget. Minskat antal gondoler jämfört med originalförslaget. Men då når linbanan inte fram till Wieselgrensplatsen som är en viktig knutpunkt för att knyta samman överfarten med andra grenar av kollektivtrafiknätet.

  • Förslag D: Ingen linbana. Successiv utbyggnad av färjor i skytteltrafik på två platser över älven. Kopplade till nya bussystem på Hisingssidan. Kommer att kräva åtgärder utefter busslinjerna och investeringar vid bytespunkterna.

  Tidigare visionsskisser på en linbana i Göteborg. Illustration: Stadsutveckling Göteborg

  Halverad kostnad

  Det billigaste förslaget med linbana skulle kosta 2,2 miljarder kronor, nära en halvering av den skenande kostnaden i ursprungsförslaget. Lösningen utan linbana är ytterligare något billigare: 1,4 miljarder kronor.

  Nu ska förslagen behandlas i flera olika instanser i såväl Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och staten. Tanken på att en linbana skulle vara på plats till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 är nu fjärran. Projektet kan tidigast bli klart andra kvartalet 2024, men då krävs enligt trafikkontoret att beslut fattas redan tidigt nästa år.

  Anders Siljevall

  1 kommentarer

  1. Ulf Johannisson 2019-10-31

   I många byggen skulle alternativa förslag från början ge bättre beslut och kortare planprocess. Ett kan vara fullständigt utrett, det/de andra kan vara mer skissartade.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived