+
Stefan Dahblo. Foto: Fabege.
 • Fabeges aktie faller 8 procent efter rapport

  PUBLICERAD 2019-10-21 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-10-21 13:37

  Fabeges aktie rasar efter kvartalsrapporten och drar med sig resten av fastighetssektorn i fallet efter att bolaget, liksom Castellum och Atrium Ljungberg i förra veckan, redovisat negativ nettouthyrning.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nettouthyrningen ger en fingervisning om kommande hyresintäkter och när det nu kommer in negativa siffror från flera bolag i sektorn så skapar det farhågor om vad en kommande konjunkturförsvagning kan leda till.

  Fastighetssektorn har dessutom gått extremt starkt på börsen i år och många bolag handlas till en premie mot substansvärdet.

  Fabege sjunker 8 procent efter rapporten till 145 kronor men handlas fortfarande en bit över det långsiktiga substansvärdet 138 kronor. Bland många andra förlorare i sektorn kan nämnas Atrium Ljungberg, Castellum och Kungsleden, som tappar 5 procent vardera.

  Minskad nettouthyrning

  Stockholmsbörsens fastighetsindex sjunker över 3 procent men har ändå stigit 36 procent sedan årsskiftet.

  Fabeges förvaltningsresultat ökade 23 procent i det tredje kvartalet till 397 miljoner. Även om det var en stark siffra så var ökningstakten lite långsammare än den varit tidigare under året. Samtidigt landade nettouthyrningen på -5 miljoner kronor. Under motsvarande period förra året låg den på 29 miljoner.

  – Nettouthyrningen lever inte upp till våra förväntningar. Året fick en tuff start med Skatteverkets uppsägning och vi har inte kommit i mål med projektuthyrningar i den omfattning vi önskat. Nettouthyrningen är dessutom normalt sett svagare i tredje kvartalet. Det innebär också att projektvolymen sannolikt kommer att minska något nästa år, säger den nytillträdde vd:n Stefan Dahlbo i rapporten.

  Dahblo ser dock framtiden an med tillförsikt:

  – Även om mycket talar för att konjunkturen bromsar in står Stockholm inför fortsatt tillväxt vilket gynnar vår affär. Vi har en växande portfölj och stabila låga räntenivåer. Våra attraktiva byggrätter i bra lägen ger oss möjlighet till fortsatt värdeskapande projektutveckling. Vakanserna är låga och efterfrågan på kontorslokaler på vår marknad är fortsatt god.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived