+
Jonas Spangenberg, vd på Boklok. Foto: Boklok
 • Debatt: Så får vi fler bostäder till rimligt pris

  PUBLICERAD 2019-10-21 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-21 16:51

  Felmatchningen mellan behov och utbud har skapat dagens situation på bostadsmarknaden där både brist och överskott råder samtidigt, skriver Jonas Spangenberg från Boklok och ger förslag på lösningar.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbrist och samtidigt bostadsöverskott. Så ser situationen ut på den svenska bostadsmarknaden just nu. Orsaken är felmatchningen mellan behov och utbud. Det har resulterat i att dyra bostäder står tomma, medan det fortsatt är stor brist på bostäder till lägre priser. Sverige har en rejäl bostadsklyfta.

  Bostadsbyggandet har under ett par år varit starkt inriktat på volymer, men nu ökar medvetenheten om att det behövs bostäder för olika målgrupper, även de som har lägre och normala inkomster. En analys från WSP visar att 74 procent av hushållen inte har råd med dagens nyproduktion. Många pekar på bostadsklyftan men få presenterar konkreta lösningar som skulle ge fler bostäder till lägre priser.

  Även om Sverige har en stor bostadsutmaning och den kan verka övermäktig, så borde vi fokusera mer på möjligheterna än på problemen. Vi har inte tid att vänta på större politiska reformer, som vi heller inte vet om de kommer att ge tillräckliga effekter eller om de ens blir av.

  Därför föreslår vi tre åtgärder som kan minska bostadsklyftan i Sverige här och nu:

  Sätt rätt mål för bostadsbyggandet

  Vi föreslår att kommunerna sätter tydliga mål för byggande av bostäder till lägre pris. En majoritet av kommunerna har riktlinjer för sin bostadsförsörjning, till exempel volymmål för hur många bostäder som ska byggas eller fördelning mellan olika upplåtelseformer. Dessa mål har en starkt styrande effekt på både kommunens planeringsprocess och på bostadsbyggarna bostadsprojekt. Nu måste människors möjlighet att ha råd att bo väga tyngre.

  Prioritera bostäder till lägre boendekostnad i planeringsprocessen

  För att kunna minska bostadsklyftan behöver kommunerna prioritera bostäder med lägre boendekostnad. Tydligare mål och direktiv i planprocessen kan skapa en balans mellan olika intressen i kommunen och bidra till att kommunernas bostadsförsörjningsansvar uppfylls. Uppsala är ett exempel på en kommun som har tagit beslut om att utveckla sådana prioriteringskriterier.

  Våga prova nya kriterier för markanvisning

  I ett antal finska städer används en annorlunda modell för att få fram bostäder till lägre priser. Kommunerna låter bostadsbyggarna tävla om vem som kan skapa lägst boendekostnad. Den som kan bygga till lägst boendekostnad tilldelas markanvisning. Genom att använda boendekostnaden som kriterium i markanvisningstävlingar skulle även svenska kommuner kunna styra utvecklingen så att det byggs för människor med vanliga plånböcker.

  En god nyhet är att det redan idag går att bygga bostäder till lägre priser. En dålig nyhet är att krisinsikten inte är tillräckligt stor överlag för att överbrygga de hinder som finns och skapa det samarbete och den dialog som nu behövs. Bostadsmarknadens olika aktörer behöver få upp dessa frågor på bordet och hitta gemensamma vägar framåt. Det behövs en bättre dialog om avvägningar mellan olika typer av krav, mål och intressen, vad dessa får för konsekvenser för den lokala bostadsmarknaden och hur de påverkar möjligheterna att skapa bostäder för människor med vanliga inkomster.
  Den enskilda bostadskonsumentens betalningsförmåga har spelat en alldeles för liten roll i besluten kring vad som byggs. Låt oss nu gemensamt utveckla samverkansprocesser som kan underlätta vägen mot lägre boendekostnader och förhoppningsvis ett jämnare bostadsbyggande över tiden.

  Jonas Spangenberg, vd på Boklok, ett boendekoncept som har utvecklats av Skanska och IKEA

  3 kommentarer

  1. Chrille 2019-10-29

   Ett problem är dock att även om hyrorna är lägre i början så är det ingen garanti att de förblir det framöver

   Reply

  2. Cassandra Kinnunen 2019-10-21

   En mycket bra artikel.
   Dagens prioriteringar där exempelvis Skövde Bostäder, Lorentzon med fler bygger fina & attraktiva bostäder för de som har det gott ställt i plånboken. Glömmer gör man den stora massan som inte har tillgång till egen bostad eller oss med låg eller normal lön. Dessvärre visar det sig gång på gång att kommunpolitikerna som styr bostadsfrågorna oftast inte lika glada i möjligheten att styra frågan om att uppföra bostäder för alla. Vore minst sagt intressant att se avtal och dialogerna som förs mellan kommun, bostadsägare och byggherrar.

   Reply

  3. Peter 2019-10-21

   Bra och viktigt inlägg i debatten! Tack!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived