+
Susanne Nelleman EK, Svante Hagman och Olle Samuelson.
 • Debatt: BIM kräver nya arbetssätt

  PUBLICERAD 2019-10-07 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-08 08:04

  BIM kräver mer än digitalisering av gamla arbetssätt 
BIM och digitala tvillingar har stor betydelse när vi ska jobba datadrivet och utveckla samhällsbyggnadssektorn. Men nya arbetssätt och affärsmodeller har ännu större betydelse. Det krävs så mycket mer än att bara digitalisera gamla arbetssätt, skriver företrädare för intresseorganisationen BIM Alliance i en replik till Örjan Wikforss.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det här är en replik till Örjan Wikforss debattartikel “Dags att syna BIM-bluffen” publicerad på Fastighetsnytt 1 oktober.

  Örjan Wikforss sätter ljuset på att vi inte har uppnått de nyttor som vi önskar med BIM i samhällsbyggnadssektorn. Vi delar hans analys om att vi inte är närheten av att använda den potential som BIM kan skapa. Men vår syn på vad som är grundorsaken till att vi inte kommit längre skiljer sig åt.
  BIM bidrar redan idag till betydligt större nyttor än vad övergången från manuellt ritande till CAD gjorde. Genom visualisering och tillgång till information skapar vi ökad förståelse för utformningen, minskar fel och kan analysera fler alternativa lösningar.

  Vår åsikt är att det inte är en övergång till ett datadrivet arbetssätt som är problemet. Men i många projekt används spetsteknik som BIM för att göra arbetsuppgifter på det gamla sättet och investeringen växlar inte ut som förväntat.

  Ledarskap och nya affärsmodeller krävs

  För de projektörer som vill förändra och påverka finns stora möjligheter. Men det gäller att kliva ur sina gamla affärsmodeller och bli bra på att visa nyttan med en bättre projektering och ta betalt för det. Möjligheten att kunna generera många alternativ är också vägen för att skapa förståelse för bra arkitektur och uppnå hållbar byggnation.

  Vi behöver lämna det gamla arbets-och tankesättet, där man som aktör i samhällsbyggnadssektorn kunde leverera sin isolerade del, till exempel projektering, och optimera sin egen leverans utan att förstå helheten. Det är krasst så att kostnaden för att optimera i delarna blir för stor. Ingen vill eller kan betala slutnotan. Delarna blir olönsamma och det är precis där vi står just nu.
  Den goda nyheten är att vi har BIM, vi har standarder och vi har kompetenta medarbetare i alla led, som vill jobba rationellt. Det som krävs är ett ledarskap att ställa om affärsmodellen.

  Data är guld

  BIM gör det möjligt idag att ta hand om data genom hela byggprocessen. Det ger oss möjlighet att planera, designa, projektera, producera och förvalta byggnader och anläggningar på ett sätt så att vi tar hand om kollegors och specialisters arbete i projektets olika skeden. På samma sätta sätt som vi lägger sten till sten i ett byggprojekt behöver vi lägga datamängd till datamängd.
  Ju snabbare företag i sektorn lär sig att data är guld och utvecklar nya affärsmodeller baserat på att använda data genom hela byggprocessen – desto mer ökar chansen att klara paradigmskiftet och vara med på den nya spelplanen. Många andra sektorer har redan varit igenom detta. Just nu genomgår banksektorn sitt stålbad – att ställa om och jobba datadrivet på riktigt.

  Vi är mitt upp i ett stort förändringsprojekt. Verktyg som program och standarder är fortfarande en nödvändig förutsättning, men ändå det lilla. Ändrat beteende, ändrade roller, ändrade affärsmodeller står för 90–95 procent av jobbet.

  Standardisering är viktig, men förankring viktigare

  Standardisering av data och regler för hur data ska struktureras är grunden för att kommunicera genom byggprocessen. Föreningen BIM Alliance prioriterar detta – med insatser för såväl nationell som internationell standardisering. Men för att riktlinjer ska ha effekt i sektorn, behöver de vara brett förankrade. Det pågår just nu. CoClass är ett sådant exempel där vi tillsammans har skapat förankring och drivit fram ett konkret resultat. Idag har vi ett djupt engagemang från många företag vilket är en förutsättning för att det ska bli konkreta förändringar.

  Vår uppmaning
Sätt upp mål för hur data som samlas in och produceras i projektet, från idé till förvaltad byggnad, ska tas om hand, nyttjas och återanvändas genom projektets faser. Det är att visa respekt för människors arbete och hushålla med den kompetens vi har. Och det sparar stora pengar för projektet som helhet. Dessutom är det bara så vår komplexa projekterings-, bygg- och förvaltningsprocess kan uppfylla alla de förväntningar som vi har på samhällsbyggandet idag.

  Svante Hagman, ordförande BIM Alliance
  
Olle Samuelson, avgående vd på BIM Alliance
  Susanne Nellemann Ek, tillträdande vd på BIM Alliance

  1 kommentarer

  1. Nils Bruhner 2019-10-07

   Bim.
   Är att skapa underlag för att kunna skapa strukturerad data i objektsdatabaser och därmed beredas tillfälle och möjlighet att utveckla processer för detta. Görs enklast med delad begreppsmodell, objektmodell och informationsmodell. Därav coclass. Som replik till Örjan. Det är troligtvis inte Bim som är problemet du menar utan nog snarare den interna bristen på Process-styrning för att behärska nyttorna.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Förbjud bostadsrätter med enstaka småhus”

  Opinion Att skapa bostadsrättsföreningar av flera småhus är ett otyg som endast görs för att fastighetsutvecklarna ska tjäna mer pengar, skriver Hans Lind.

 • Balders osannolika resa – stigit med 2 700 procent

  Börs När detta decennium ska sammanfattas ur börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett helt fantastiskt decennium med oerhört gynnsamma yttre förhållanden, skriver Sverrir Thór i en analys.

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • ANNONS
 • Han blir ny vd på WSP

  Rekrytering WSP stärker ledarskapet inom WSP genom Håkan Danielsson som ny Sverige-vd samtidigt som Magnus Meyer fördjupar sitt arbete inom Europa som fortsatt norden- och europachef.

 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived