+
Jan-Olof Edgar.
 • “Dags att levla upp – britterna pekar ut BIM:s väg framåt”

  PUBLICERAD 2019-10-03 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-04 08:27

  Det är lättare att peka på vad som behöver ändras för att digitaliseringen av byggsektorn ska komma igång, än att säga vad som ska göras. En del av lösningen är mer öppenhet, skriver Jan-Olof Edgar på Svensk Byggtjänst.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det här är en kommentar till Örjan Wikforss debattartikel “Dags att syna BIM-bluffen” som publicerades på Fastighetsnytt 1 oktober 2019.

  Storbritannien är ett föredöme inom digitalisering av byggsektorn. BIM level 2 krävs i nationell lagstiftning för offentligt finansierade projekt och det driver på utvecklingen. Väldigt mycket i diskussionerna om BIM är orienterat mot de problem och utmaningar som vi står inför. Och det är svårt att digitalisera byggsektorn jämfört med andra industrier. Såväl värdekedjan som informationsflödet är brutet och uppdelat på många processer och informationsägare. Mina erfarenheter från trettio års digitalisering av branschen säger att det är lättare att peka på vad som behöver ändras än att säga hur det ska göras.

  Gemensamma standarder är lösningen

  Därför uppskattar jag att Örjan Wikforss pekar på klassifikationssystemet CoClass som en väg framåt. För det är precis det vi på Svensk Byggtjänst också tror är lösningen: gemensamma språk, öppna format, standarder och plattformar som kan användas av alla i processen.

  Vi och andra kan tillhandahålla verktygen men det är branschens aktörers själva som måste göra jobbet. Men det går för sakta. Storbritannien må vara bakåtsträvande när det gäller europeiskt samarbete fast när det gäller digitalisering av byggsektorn ser jag ett föregångsland.

  Där delar man in BIM i fyra nivåer, levels, där nivå 0 står för ritningar i 2D och noll samverkan, och nivå 3 för gemensamma byggbara 3D CAD-modeller, tillgängliga i molnet för samtliga aktörer.

  Staten har ett stort ansvar

  Level 2 stipulerar bland annat enskilda 3D-modeller men delad data. Minst denna nivå är sedan 2016 tvingande i offentligt finansierade byggprojekt, vilket drivit på branschens utveckling avsevärt.

  Statliga byggherrar har ett stort ansvar att bidra till att utveckla byggbranschen. En omfattande andel av byggandet är finansierat med skattemedel. Den brittiska regeringen anger ökad produktivitet, kompetensökning och digital utveckling som skäl till reglerna.

  Så kanske det är dags även för svensk byggbransch att levla upp, kan nationell kravställning vara även vår väg att gå?

  Jan-Olof Edgar, produktchef AMA, Svensk Byggtjänst

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived