+
Bild: Riksbanken
 • CREDI visar kraftigt förbättrad kreditmarknad

  PUBLICERAD 2019-10-03 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-10-03 15:51

  Tillgången till krediter har förbättrats kraftigt under året enligt Catellas kreditmarknadsbarometer CREDI. I oktoberupplagan av CREDI ökar huvudindex från 50,8 till 56,3, den största ökningen sedan 2017 och en av de största sedan Catella lanserade CREDI i maj 2012.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Catella konstaterar att fastighetsbolagens positiva syn på den nuvarande marknaden har förstärkts samtidigt som bankernas syn på framtiden har förbättrats. Tillgången till skuldfinansiering är bättre samtidigt som kreditmarginalerna har sänkts och löptiderna blir längre.

  ”Penningpolitiken tog en U-sväng efter andra kvartalets utgång vilket ännu inte materialiserats i kvartalsrapporterna men kan förväntas ha stora inverkningar framöver”, säger Martin Malhotra, partner på Catella i en kommentar i Catellas pressmeddelande.

  Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, konstaterar att konsensus bland investerarna är att de låga finansieringskostnaderna kommer att bestå framöver, vilket gör fastigheter attraktiva som tillgångsslag.

  ”Den duvaktiga vändningen i penningpolitiken har återspeglats i marknaden för fastighetsbolagens preferensaktier där den genomsnittliga direktavkastningen sjunkit till 5,8 procent. Fastighetsbolagens aktier har genomgått en kraftig prisuppgång efter andra kvartalets utgång och premien verkar nu ligga på en rekordhög nivå. Samtidigt har företagsobligationer fortsatt att växa och obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld är nu 29 procent”, säger Martin Malhotra vidare.

  Sverrir Thór

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived