+
Modeller av träbroar ska visas upp vid vallgraven i centrala Göteborg. Om två år är målet att bygga en fullskalig bro som ska användas av allmänheten. Foto: White
 • Chalmerselever vill bygga bro i Göteborg – får stöd av White

  PUBLICERAD 2019-10-10 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-10 14:36

  Varje år tävlar elever från Chalmers i Göteborg i träbrobyggande. Nu siktar man högre än tidigare och går in för att bygga en verklig bro i full skala.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den studentinitierade brotävlingen på Chalmers är tänkt att skalas upp lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 då målet är att skapa en fullskalig träbro över vallgraven.

  Som ett led i detta ställs de 15 meter långa bromodellerna i årets tävling ut för allmänheten på Milleniumplatsen. Erfarenheterna ska ligga till grund för det mer långsiktiga målet att skapa en fullskalig bro.

  – Det här är ett samarbete mellan studenterna, näringslivet och Göteborgs stad. Nu har vi två år på oss på att få till den verkliga bron som studenterna drömmer om att göra, säger Kajsa Sperling, arkitekt på White, ett av de företag som bistår med resurser och kunskap i tävlingen.

  Den fullskaliga bron över vallgraven kommer förmodligen att bli en temporär bro som finns där en kortare tid, uppger Kajsa Sperling. Initiativet syftar också till att få igång ett samtal om brobyggande i vidare bemärkelse.

  – Det finns behov av broar i Göteborg, både fysiska och mentala, och det här ger en anledning till viktiga samtal om vilken stad vi vill ha, säger Kajsa Sperling.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived