+
Nina de Besche skriver på Sveriges fastighetsblogg. Foto: CBRE
 • CBRE: Arbetsgivarfaktor driver upp kontorshyrorna

  PUBLICERAD 2019-10-18 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-18 13:27

  I en analys om varför kontorshyrorna stiger i en tid då många vill jaga kostnader, slår rådgivaren CBRE fast att en drivande faktor är företagens jakt på nya medarbetare.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är i ett inlägg på Sveriges fastighetsblogg som Nina de Besche, head of investor leasing office, på CBRE:s Stockholmskontor, skriver att en viktig orsak till att kontorshyrorna drivs upp är att arbetsgivare vill kunna erbjuda ”prime locations”, kontorsplatser i centrala lägen nära både kollektivtrafik, handel och restaurangliv.

  ”Trots högre kostnader är arbetsgivare beredda att använda lokaliseringen av kontor som argument i jakten på attraktiv arbetskraft”, skriver Nina de Besche.

  Kontor är inte butiker

  En debatt liknande den om butikshyrorna i Sverige, där stora kedjor tagit ton mot fastighetsägare och menat att hyrorna inte stämmer överens med marknadsläget, är inte att vänta på kontorsområdet, uppger Nina de Besche för Fastighetsnytt.

  – Nej, jag tror inte att kontorshyresgästerna kommer att skapa en liknande debatt. Det är svårare för kontorshyresgäster att formera sig, det är inte en lika homogen grupp som butikshyresgästerna där samma ägare kan ligga bakom flera varumärken samt att det är lättare att till exempel i ett köpcentrum att gå ihop med en gemensam åsikt. Dessutom är det hög efterfrågan och lågt utbud på riktigt bra kontor, så det är marknaden som styr i slutändan, skriver hon i ett mejl till Fastighetsnytt.

  Enligt den årliga uppföljning av hyrorna på 122 marknader runt om i världen som CBRE gör så steg de globala kontorshyrorna i snitt med 3,6 procent mellan första kvartalet 2018 och samma kvartal i år. 

De två svenska städer i undersökningen är Stockholm och Göteborg. Här steg kontorshyrorna med 7 respektive 3,1 procent under samma period.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived