+
Med ett nytt energisystem i tre byggnader på Lindholmen i Göteborg sparar Atrium Ljungberg energi – samtidigt som inomhusklimatet blir bättre.
 • Bättre klimat med ljummet vatten

  PUBLICERAD 2019-10-14 AV Anders SIljevall
  UPPDATERAD: 2019-10-14 14:39

  Atrium Ljungbergs kontorshus på Lindholmen i Göteborg blir först i Sverige med en ny typ av energisystem. Med ljummet vatten växlar byggnaderna effektivt mellan varmt och kallt.

  Textstorlek

  Dela med andra

  I Atrium Ljungbergs fastigheter på Lindholmen ryms dels serverhallar som måste hållas kalla året runt, dels laboratorier som måste ha minst 40 grader varmt. Dessutom finns kontorsmiljöer med skiftande behov beroende på exempelvis utomhustemperatur.

  Nu har ett nytt sätt att nyttja överskottskyla och värme som bildas inom fastigheterna tagits fram.

  Rören lagrar energi

  Med hjälp av en avancerad kylvärmepump och ett tredje rörstråk med ljummet vatten som kompletterar slingorna med kallt och varmt vatten, tas energin om hand mer effektivt och inomhusklimatet blir mer stabilt. Genom att ha ett rörstråk mellan tre huskroppar utnyttjas skillnaderna optimalt. Rören kan också lagra energi som inte behövs omgående.

  Vinsten med systemet är halverade koldioxidutsläpp eftersom behovet av nyproducerad energi minskar. Men även bättre arbetsmiljö för de nära 5 000 personer som jobbar i lokalerna.

  – Vi vill vara med och bygga långsiktigt hållbara stadsdelar genom innovativa lösningar. Lindholmen i Göteborg är ett tidigare varvsområde som utvecklas på ett spännande sätt med både kontor och bostäder, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

  Anders Siljevall

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived