+
Johan Kristiansson, vd på Resmex, är mycket glad över affären med Balder i Linköping. Foto: Sankt Kors fastigheter / Linköpings kommun
 • Balder-affär möjliggör mer innerstad i Linköping

  PUBLICERAD 2019-10-15 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-15 19:27

  Linköpings kommun har sedan 2010 en översiktsplan för Stångebro som anger att där ska bli täta kvarter av innerstadskvarter istället för dagen bilhallar och lättindustri. En ny affär med Balder gör att det börjar hända saker på allvar.

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  En ny affär mellan fastighetsbolaget Balder och det kommunägda bolaget Resmex gör att planerna på mer innerstad i Linköping nu tar ett rejält kliv framåt.

  Balder, som idag äger de lokaler där Hedin bil finns, ska bygga nya lokaler åt Hedin bil i Mörtlösa, en annan del av Linköping där flera andra bilhallar redan finns.

  I Stångebro vill Balder istället bygga bostäder och vara en aktiv part i kommunens planer att låta Linköpings innerstad växa över Stångån.

  – Den här lösningen var väldigt logisk för oss då vi ser att bilhallarna har helt andra behov i dag. Det ger oss också en naturlig möjlighet att etablera oss i Linköping på ett tydligare sätt än tidigare, säger Marcus Hansson, finanschef på Balder, i ett pressmeddelande.

  Bara en bilhall kvar

  Johan Kristiansson, vd på Resmex, är eld och lågor över affären med Balder.

  – Det här är en alldeles fantastisk affär för alla inblandade parter. Hedin flyttar in i nybyggda lokaler i Mörtlösa, kommunen kan flytta bilhallen från Stångebro så att Balder kan bygga 1 000 bostäder där och vi på Resmex löser en stor del av vårt uppdrag när det gäller att jobba för de nya stadsutvecklingen, säger Johan Kristiansson till Fastighetsnytt.

  Av bilhallarna i Stångebro är det nu bara en kvar, Rejmes, som än så länge inte har några planer på att flytta på sig.

  – Det pågår ingen diskussion mellan parterna där och vi har inte kunnat nå någon bra lösning. De vill vara kvar, säger Johan Kristiansson.

  Planerna sätts i verket

  Det hindrar dock inte exploateringsplanerna i stort.

  – Kommunen kommer att gå vidare med planerna ändå, på de andra ytorna i Stångebro, säger Johan Kristiansson.

  Avtalet med Balder grundar sig på två affärer där Resmex och Balder ”byter” mark med varandra. Balder köper mark i Mörtlösa och Resmex köper i sin tur mark av Balder som ligger närmare Linköpings resecentrum. De två transaktionerna taktar in på cirka 120 miljoner kronor vardera, uppger Johan Kristiansson.

  – Utöver det köper Resmex en liten fastighet i Hackefors också för 20 miljoner kronor, där Porsche ligger i dag, säger han.

  Arbetet med flytta Hedin bil kommer att starta under våren 2020.

  Bakgrund

  • Linköpings kommun har upphävt detaljplaner i Stångebro sedan december 2016 för att få bort bilhandlarna från området och möjliggöra ny bostadsbebyggelse.
   Rejmes bil har protesterat och vill stanna i området.
  • Det kommunägda bolaget Resecentrum Mark och Exploatering i Linköping AB, Resmex, har köpt flera fastigheter i området på senare år.

   

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived