+
Erik Lindvall på Axfast berättar om explosionen på Södermalm.
 • Axfast om explosionen på Söder: “Säkerställer”

  PUBLICERAD 2019-10-17 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-10-18 14:24

  En kraftig explosion på Södermalm i Stockholm inträffade under natten till torsdagen. Portar och fönster är demolerade i flera fastigheter men ingen ska ha skadats. “Vi jobbar med att säkerställa huset”, säger Erik Lindvall, vd på Axfast, bolaget som äger den drabbade fastigheten. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Polisen tog emot ett larm om detonationen klockan 02.19 under natten mot torsdagen och bombtekniker undersöker som bäst det avspärrade området. Ingen ska ha skadats och inga boende har evakuerats från huset. 

  – Det är träsplitter överallt på hela våningen, upp i hela trappen. Glasrutor flera våningar upp i huset är trasiga, inte bara i trapphuset utan också inne hos folk, säger en boende till Dagens Nyheter

  I kvarteret finns fastigheter som är grönvärderade enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att de har ett särskilt kulturhistoriskt värde. Men fastighetsägaren Axfast kan ännu inte uttala sig om skadornas omfattning. 

  – Vi jobbar just nu med att säkerställa huset och ta hand om hyresgästerna. Vi har ingen ytterligare information än vad polisen kan lämna, säger bolagets vd Erik Lindvall till Fastighetsnytt. 

  Mycket ryktesspridning

  Han uppger sig ha stort förtroende för Einar Mattsson som förvaltar bolagets bostadsfastigheter. 

  – Vi har inte fått någon information ännu, men jag ska träffa Einar Mattsson nästa vecka för en genomgång, säger Lindvall. 

  Lindvall har inte hört något om att kvarteret skulle ha varit stökigt de senaste åren eller att det pågått knarkförsäljning i parken. Något som boende berättat för Dagens Nyheter

  – Just nu florerar det en massa rykten och därför vill vi själva se vad det handlar om och vad vi kan göra för att sätta upp en plan. Vi är trygga med vad Einar Mattsson gör i området, säger Erik Lindvall. 

  Mikael Holmström, områdesansvarig på Einar Mattsson, bekräftar att bolaget håller på och säkerställer huset. 

  – Vi jobbar även med att ta hand om hyresgästerna. Det är en stor skada vid entrén och flera fönster är sönder. Just nu undersöker vi omfattningen av skadorna på fastigheten. Vi är inte klara ännu, utan fick komma in vid lunchtid och har påbörjat utredningen och återställningsarbetet. 

  Hur är stämningen på plats?

  – Vi kan bara uttala oss för vår egen del. Vi kommunicerar med hyresgästerna och arbetar intensivt med att återställa alla skador både på kort och lång sikt. Vi har stängt entrén och försöker lösa hyresgästernas vardag. 

  Holmström säger att han inte heller har hört om någon gängkriminalitet tidigare. 

  – Det är inget jag känner till. Om det stämmer så är det en polisiär fråga. 

  Fler drabbade

  Svenska Bostäder och dotterbolaget Stadsholmen äger grannfastigheten mittemot.  

  – Vi är på plats just nu. Den kraftiga tryckvågen har slagit sönder flera fönsterrutor även i vår fastighet, säger Jonas Elamson, pressansvarig på Svenska Bostäder. 

  Hur har era hyresgäster reagerat? 

  – Vi har varit i kontakt med flera i huset, men jag är osäker på om bovärden har fått tag på alla ännu. De vi har träffat tycker att det är bra att vi finns på plats. Just nu är området avspärrat, men entreprenörerna kommer att kunna påbörja arbetet när avspärrningen hävs. Vi behöver inte invänta utredningen.

  Han har inte heller hört om någon kriminalitet i området tidigare.  

  – Jag känner inte alls till den beskrivningen och har inte hört om något sådant tidigare, så jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna. 

  Hur tänker ni lösa frågan nu när ni har fått informationen? 

  – Jag vill höra vad vår personal som arbetar i området säger om situationen innan jag kan uttala mig om det.

  Har ni något samarbete med övriga fastighetsägare i kvarteret? 

  – Nej, vi har inget samarbete med andra, säger Jonas Elamson.

  Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Vissa boende på Nytorgsgatan har starka kopplingar till den adress i Abrahamsberg, Bromma, som utsattes för en sprängning förra helgen, skriver Sveriges Television

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived