+
Sverrir Thór. Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt
 • Sverrir Thór: Riksbanken köper sig tid

  PUBLICERAD 2019-09-06 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-06 10:24

  Riksbankens beslut att inte röra räntan var väntat då banken i stort sett redan hade meddelat marknaden att man avsåg höja igen först mot slutet av året. Dock höjde någon säkerligen på ögonbrynet av att bankens direktion i sin kommunikation valde att inte skjuta senhöstens planerade höjning på framtiden. Frågan är dock om man ska dra för stora växlar på det.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu inser undertecknad att jag säkerligen svär i kyrkan men jag tycker inte det är helt orimligt att man avvaktar med att avisera att räntan kommer att ligga still. Misstolka mig rätt, jag tror inte det finns någon som helst risk för att räntan höjs igen under någorlunda överskådlig framtid men jag tror att Stefan Ingves och hans glada gäng vill köpa sig tid.

  Tid att analysera vart konjunkturen egentligen är på väg och tid att utvärdera huruvida en räntesänkning kan vara nödvändig. Det har säkerligen inte undgått någon att ett antal bedömare har börjat prata i de banorna och visst kan det finnas fog för det men med tanke på den kritik som Riksbanken fått utstå (ofta orättvist i mitt tycke) så är det inte helt orimligt att man vill ge sig tid och ha sitt på det torra innan man börjar sänka räntan igen. Det är nämligen så att det penningpolitiska utrymmet att motverka en annalkande lågkonjunktur är ganska begränsat och det krut man har bör användas med största varsamhet.

  På sitt ofta så subtila språk indikerar också Riksbanken att man är beredd att agera och frångå den ränteprognos man nog hoppats skulle falla in. Formuleringen ”Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än i föregående prognos,” talar sitt tydliga språk.

  I sammanhanget är viktigt att komma ihåg att bankens trovärdighet varit ifrågasatt, och säkerligen har fått sig en törn, de senaste åren. Beslutet att höja räntan strax innan jul visade sig  antingen komma alldeles för sent eller något förhastat (man kan välja vilket) och ett sådant vill man inte göra igen. Trovärdigheten står på spel.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived