+
Fastighetsnytts Sverrir Thór kommenterar rekordaffären. Foto: KPA / Fastighetsnytt
 • Sverrir Thór om rekordaffären: “Kontor i CBD är guld”

  PUBLICERAD 2019-09-06 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-06 15:58

  Då var den klar. En av årets mest emotsedda transaktioner på den svenska fastighetsmarknaden och den tredje största styckesaffären i historien i Sverige. Areim säljer en av juvelerna i Stockholms fastighetsflora till KPA Pension för 4,3 miljarder kronor. Affären bekräftar att fastigheter fortsatt är ett attraktivt tillgångsslag.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är den andra storaffären på kort tid, tidigare i veckan sålde Länsförsäkringar fastigheterna Bremen 2 och Bremen 4 på Gärdet till Humlegården i en affär som enligt Datscha ryktas ha uppgått till 3,75 miljarder, och enligt rykten på marknaden finns det ett gäng större affärer kvar att göra innan årets utgång. Marknaden är med andra ord alltjämt stark och fortsätter trotsa konjunktursoron och fastigheter fortsätter vara en trygg placering när det stormar globalt och kontor i Stockholms CBD är guld. Det i sin tur ger fog för den gissningsvis relativt låga direktavkastningen.

  Tog längre tid än väntat

  Fastighetsnytt kunde tidigare i år avslöja att Trygg-Hansa-affären närmade sig stängning och till en köpeskilling över 4 miljarder. Det tog dock längre tid än väntat att avsluta försäljningen men det kan ju ha helt rimliga förklaringar, det rör sig om mycket pengar och stora värden och ofta kan små detaljer räcka till att affärer går i stöpet. Nu är den dock i hamn och alla kan andas lättare. Areim har gjort ett fantastiskt jobb med fastigheten, ökat dess värde med över 2 miljarder kronor och KPA (Folksam) har ytterligare en klenod i västra delarna av CBD i sin portfölj, man köpte ju Kungsbrohuset för 2 miljarder för ett antal år sedan.

  En intressant trend som vi kan se är att de inhemska institutionerna är tillbaka i storköpartagen, det finns fortfarande mycket pengar i systemet som behöver placeras och förräntas och vi kommer sannolikt att få se ytterligare ett gäng miljardaffärer med institutionell inblandning innan 2019 går in i historien.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived