+
Henrik Nyström och Göran Cumlin på Specialfastigheter. Foto: Teresa Ahola
 • Specialfastigheter: “Vi står redo”

  PUBLICERAD 2019-09-19 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-19 15:52

  Kriminalvården har sedan förra hösten haft en mycket hög beläggningsgrad på både häkten och anstalter. Nu skjuter regeringen till mer pengar, vilket välkomnas både av KV och statliga Specialfastigheter. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  I regeringens vårändringsbudget fick Kriminalvården, KV, ett tillskott på 335 miljoner i år, varav 105 miljoner avsåg finansiering av kortsiktiga åtgärder för att hantera den höga beläggningen.

  Nu får Kriminalvården ytterligare 130 miljoner kronor år 2020, 560 miljoner kronor 2021 och 720 miljoner kronor år 2022, det vill säga cirka 1,4 miljarder kronor, enligt regeringens budgetproposition som presenterades på onsdagen.

  Pengar som har öronmärkts för utbyggnaden av tillfälliga och permanenta platser.

  Enligt Kriminalvårdens senaste prognos behövs minst 3 200 häktesplatser och 6 300 anstaltsplatser de kommande tio åren eftersom man under en minst lika lång tid har avvecklat platser till följd av den tidigare nedgången i beläggningen, samtidigt som många befintliga lokaler är i alldeles för dåligt skick för att användas, menar regeringen.


  Björn Myrberg. Foto: Kriminalvården

  Så här reagerar Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör hos Kriminalvården, på budgetbeskedet:

  – Det här är en mycket positiv signal och vi är naturligtvis glada över att regeringen och samarbetspartierna delar vår bild om det allvarliga läget för svensk kriminalvård. Vi står inför stora utmaningar när det gäller att kunna ta emot fler klienter på både kort och lång sikt.

  – Med de ökade anslagen förbättras våra förutsättningar att vidta åtgärder för att kunna lösa vårt uppdrag på ett säkert, humant och effektivt sätt även framöver.

  Redo för expansion

  Statligt ägda Specialfastigheter som äger, förvaltar och bygger säkerhetsbyggnader säger att det här talar för expansion.

  – Vi stor redo för att bygga fler typhus. Det pågår ju redan många sådana projekt, men inte i tillräckligt stor utsträckning, säger Göran Cumlin, projektchef på Specialfastigheter.

  Kollegan Henrik Nyström, inköpschef på Specialfastigheter, håller med.

  – Vi har förberett oss och har tagit fram ett koncept som gör att vi klarar av en ökad förfrågan.

  Vill bygga typhus

  Specialfastigheter vill framför allt bygga typhus, det vill säga standardiserade hus som kan byggas på bara 1,5 år. En redan snabb process som med rätt planering kan påskyndas ännu mer, menar Göran Cumlin.

  – Det är möjligt om vi bygger flera typhus på ett och samma ställe genom att påbörja bygget av hus nummer två bara tre månader efter det första. Det är det mest effektiva.

  Han har inga exakta siffror på hur mycket typhusen kostar, men säger att de är förmånligare än vanliga hus eftersom projekteringen till 80 procent är klar.

  – Det är oftast markförhållandena som skiljer sig och påverkar slutpriset, säger Göran Cumlin.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Förbjud bostadsrätter med enstaka småhus”

  Opinion Att skapa bostadsrättsföreningar av flera småhus är ett otyg som endast görs för att fastighetsutvecklarna ska tjäna mer pengar, skriver Hans Lind.

 • Balders osannolika resa – stigit med 2 700 procent

  Börs När detta decennium ska sammanfattas ur börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett helt fantastiskt decennium med oerhört gynnsamma yttre förhållanden, skriver Sverrir Thór i en analys.

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • ANNONS
 • Han blir ny vd på WSP

  Rekrytering WSP stärker ledarskapet inom WSP genom Håkan Danielsson som ny Sverige-vd samtidigt som Magnus Meyer fördjupar sitt arbete inom Europa som fortsatt norden- och europachef.

 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived