+
Nya merkurhuset. Illustration: Bornstein Lyckefors arkitekter
 • Så här blir nya Merkurhuset i Göteborg

  PUBLICERAD 2019-09-20 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-20 14:22

  1960-talskvarteret Merkurius på Skeppsbron i Göteborg ska kompletteras med en ny byggnad.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är Platzer och Bygg-Göta som tillsammans äger fastigheten som bygger nytt. Parterna har under det senaste året restaurerat och grundförstärkt befintliga byggnader i kvartett – och tar nu sikte på att bygga ett nytt hus på platsen.

  Nästan hela bottenvåningen kommer att rymma en restaurang som ger liv åt Stora Badhusgatan. Övriga sju våningar blir kontor. Fem av dessa kommer att bli reklambyrån Forsman & Bodenfors nya hem, övriga två på totalt 1400 kvadratmeter är fortfarande vakanta, skriver bolagen i ett pressmeddelande.
  Huset har utvecklats i nära samarbete mellan Platzer, Bornstein Lyckefors arkitekter och Forsman & Bodenfors.

  – Vi har lagt mycket krut på att bevara och förstärka den befintliga byggnaden som vetter mot älven. Det är en av få äldre byggnader på Skeppsbron med stort kulturhistoriskt värde och väldigt viktig för oss och för Göteborg, säger Patrik Lund, projektchef på Platzer. Merkurhuset kommer stärkas ytterligare av att nu få ett tydligare sammanhang och kopplas ihop med staden igen.

  Det befintliga Merkurhuset från 1897 kommer att bevaras.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived