+
Helena Bjarnegård och Tina Saaby. Foto: Teresa Ahola
 • Riksarkitekten: “Lär av Danmark”

  PUBLICERAD 2019-09-12 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-12 15:15

  Sveriges första riksarkitekt, Helena Bjarnegård, pekar ut Danmark som ett föregångsland när det gäller att skapa god arkitektur. “Arkitektur är en huvudfråga som hela organisationen behöver jobba med”, säger Tina Saaby, Köpenhamns förre stadsarkitekt till Fastighetsnytt.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Danska arkitekter är kända för att kombinera design, form och arkitektur med hållbara lösningar och humanistiskt kvaliteter för att skapa både attraktiva och klimatvänliga städer.
  Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt, pekar ut Danmark som ett föredöme när Fastighetsnytt träffar henne under ett seminarium i Stockholm.

  – Ja. Danmark är verkligen ett föregångsland när det gäller arkitektur. Det beror inte minst på att danskarna använder all kompetens i ett byggprojekt, säger Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt, till Fastighetsnytt.

  “Vi behöver lära oss av Danmark”

  Hon menar att danskarna har en helt annan tradition av att arbeta tillsammans i ett team och nyttja byggherrarnas, ekonomernas, arkitekternas och tekniska konsulternas kompetens från ax till limpa.

  – I Sverige har vi hackat sönder byggprocessen i många olika steg. Vi behöver lära oss av Danmark, säger Bjarnegård.

  År 2025 ska Köpenhamn vara världens första koldioxidneutrala huvudstad och kan redan nu stoltsera med ett mycket uppmärksammat klimatkvarter, Østerbro, där man på ett innovativt sätt tar vara på regnvatten för att skydda staden mot klimatförändringar.

  – Ingen kan lösa dagens svåra klimatkris och andra samhällsutmaningar på egen hand. Arkitektur är en viktig huvudfråga som hela organisationen behöver jobba med, säger Tina Saaby, Köpenhamns tidigare stadsarkitekt.

  Människan i fokus

  I dag har många organisationer inrättat särskilda team för att jobba med arkitektoniska frågor, men Tina Saaby förstår inte riktigt poängen.

  – Det är ju ingen extra grej, utan en grundfråga som hela organisationen bör jobba med. Vi behöver konstant jobba med omsorgsfull planering, förvaltning och byggande med människan i fokus, säger hon.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Ulf Johannisson 2019-09-13

   Jag ser ingen ny design i artikeln. Samma halvt oläsliga textstorlek. Att klicka på “Textstorlek” leder inte till någon möjlighet att ändra, och varför ska man behöva det? Kopierar man får man Dela med andra och Taggar mitt i texten i stället för under. Dåligt! Synd på så bra innehåll i artiklarna!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived