+
Foto: KPA
 • Rekordaffär: Trygg Hansa-huset sålts för 4,3 miljarder

  PUBLICERAD 2019-09-06 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-06 15:56

  KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, förvärvar kontorsfastigheten Brädstapeln 16 på Kungsholmen i Stockholm av Areim för 4,3 miljarder kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är den tredje största fastighetsaffären som hittills gjorts i Sverige. Köpesumman ligger i linje med tidigare uppgifter om affären.

  Brädstapeln 16 är en stor kontorsfastighet på östra Kungsholmen som uppfördes 1975 för Trygg Hansa, varför fastigheten i folkmun kallas Trygg Hansa-huset. Byggnaden innehåller 36 700 kvadratmeter uthyrningsbar area och ritades av arkitekterna Anders Tengbom och Stefan Salamon.

  Fastigheten byter ägare per den första november 2019.

  – Vi är glada över att kunna förvärva en stor och riktigt bra fastighet i ett bra område i Stockholm där efterfrågan på kontorshyresmarknaden är mycket god och kommer att stärkas ytterligare framöver. Förvärvet ligger helt i linje med strategin att öka andelen fastigheter i KPA Pensions kapitalportfölj, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör för Folksamgruppen, i ett pressmeddelande.

  Glad att KPA är köpare

  Therese Rattik, vd på Areim, säger i en kommentar att Brädstapeln 16 varit en fastighetsinvestering helt i linje med Areims affärsidé.

  – Ett projekt där vi kan vi bidra till stadsutvecklingen i Stockholm och lämna efter oss något som vi är stolta över. I vår affärsmodell ingår det att lämna över ägandet av våra projekt till en ägare som kommer att fortsätta förvalta fastigheten på ett ansvarsfullt och tidsenligt vis. Vi är mycket glada över att det är KPA Pension i detta fall, säger Therese Rattik i ett pressmeddelande.

  Samarbetet med Stockholms stad, anlitade konsulter och entreprenörer har enligt Areim varit mycket bra och skapar förutsättningar för ett nytt landmärke i Stockholm.

  – Dessutom öppnar vi upp byggnaden som tidigare varit exkluderande för allmänheten och gör den mer publik. Med butiker, träningscenter och restauranger skapar vi flöden efter kontorstid som kommer bidra positivt till tryggheten i området. Den nya servicen kommer att vara bra för såväl boende som de som arbetar i området, säger Erik Ullsten, fastighetsansvarig på Areim, i en kommentar.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived