+
 • Rapport: Stort missnöje med bostadsutbudet

  PUBLICERAD 2019-09-09 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-09 15:52

  Missnöjet med bostadsbristen handlar inte bara om antalet bostäder, utan även om vilka typer av bostäder som erbjuds. Allra värst upplevs läget vara i Göteborg, enligt en ny rapport. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hela tre av tio personer är missnöjda med bostadsutbudet i sin stad, enligt en purfärsk rapport av Projektengagemang och Sifo som intervjuat totalt 3 300 personer i landets 20 största städer.

  Göteborg ligger sämst till, där bara 17 procent av de tillfrågade tycker att staden har ett bra och varierat bostadsutbud, tätt följt av Borås och Västerås med 21 respektive 23 procent.

  – Invånarnas olika livssituationer och behov avspeglas inte i det befintliga bostadsutbudet. För att minska bostadsbristen och öka trivseln och den sociala hållbarheten krävs en större variation av bostäder, säger Nicke Rydgren, affärschef på Projektengagemang, i ett pressmeddelande.

  Endast var fjärde person i studien tycker att deras stad har ett bra utbud av olika boendeformer, som bostäder, studentbostäder, äldreboenden, co-living och bostadshotell.

  Studentstäderna toppar listan. I Lund uppger 54 procent av de tillfrågade att staden har ett varierat bostadsutbud, i Uppsala 50 procent och i Linköping 48 procent.

  – Det går att härleda till att studentstäder traditionellt sett är rika kommuner som har allt från studenter med begränsad ekonomi till välbärgade barnfamiljer. Det har lett till att det finns gott om olika boendealternativ, säger Rydgren.

  Städer med bäst utbud enligt rapporten

  1. Lund
  2. Uppsala
  3. Linköping
  4. Örebro
  5. Gävle

  Sämst utbud

  1. Göteborg
  2. Borås
  3. Västerås
  4. Jönköping
  5. Stockholm

  Källa: PE

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Peter 2019-09-12

   Tack för intressant notis! Toppen om ni kunde lägga upp en komplettare källhänvisning alternativt en länk till rapporten.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived