+
Torun Hammar, tillförordnad enhetschef Projektutveckling, Statens fastighetverk. Foto: Teresa Ahola
 • Nya enheten: “SFV ska utveckla byggherreansvaret”

  PUBLICERAD 2019-09-10 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-11 11:25

  För två veckor sedan etablerades en ny enhet på Statens fastighetsverk, SFV, som heter Projektutveckling. “Vi ska utveckla byggherreansvaret”, säger Torun Hammar, tillförordnad enhetschef Projektutveckling, till Fastighetsnytt. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den nya enheten på Statens fastighetsverk ansvarar för projektägarrollens utveckling.

  – Vi ska utveckla byggherreansvaret. Titta på tidiga skeden, byggherrerollen och samverkan med myndigheter, samt projektägarskap och -initiering, säger Torun Hammar, tillförordnad enhetschef Projektutveckling, Statens fastighetsverk.

  Det vill säga hur man skapar ett bra projekt och agerar från ax till limpa.

  – Först i det tidiga skedet men framför allt i det senare skedet som jag tycker är mer bortglömt. Det är viktigt att ha med rätt kompetens hela vägen och det är vår uppgift att jobba med den frågan, säger Torun Hammar.

  Det är en viktig fråga eftersom många har höga förväntningar på kompetenta byggherrar och att staten ska vara en bra beställare, utvecklar hon.

  – Det innefattar arkitektur, upphandling, kalkyl, el, konstruktion och andra kompetenser som behövs för att vi ska kunna bygga bra. Vi ska vara möjliggörare och då måste man ha kompetens inom en rad olika fält.

  SFV har jobbat med både stora som små projekt, säger Torun Hammar.

  – Det viktiga är att man känner att det är en kollektiv process i dag. Byggprojekt är en komplex verksamhet med omfattande ansvarsdelar. Förr kunde man kanske förlita sig på några få, drivna personer men i dag handlar det om att bygga upp team med bred kompetens och att ha tålamod under en lång period för att behålla kvalitetsfokus, vilket är svårt.

  Den nya enheten på SFV har därför, sedan två veckor tillbaka, fått rollen att öka kvaliteten i det byggda, påhejade av branschen.

  – Vi som jobbar med livsmiljö är väldigt glada över att SFV valt att jobba på det här sättet, säger Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård.

  Det är inte minst SFV:s nya generaldirektör, Ingrid Eiken Holmgrens förtjänst, menar Torun Hammar.

  – Hon har lyft och sett att vi har stora projekt framför oss och är inne i en väldigt produktionstät tid. Vi rullar många projekt och planerar samtidigt mycket. Vi pratar därför mycket om var vi ska lägga och tydliggöra ansvaret och utveckla det.

  Hammar tycker samtidigt att det är viktigt att “vara med i sina projekt”.

  – Det är viktigt att föra en dialog från början till slut och faktiskt ha en beställarrepresentant som är engagerad, insatt och förstår vad som kommer att byggas.

  Vad är det vi beställer? Hur ser kraven ut? Vad är målet efter att uppdraget har tilldelats?

  – Skissernas museum i centrala Lund byggde vi och har diskuterat det projektet en hel del. Det får gärna innehålla lust och personligt engagemang, men någonstans måste vi ta reda på förutsättningarna, uppnå fastställda mål och vad vi tar emot som en långsiktig förvaltare. Hur ska vi förvalta detta?

  Teresa Ahola

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived