+
Mats Persson vill att regeringen engagerar sig mer. Foto: Teresa Ahola
 • “Ge oss nytt uppdrag – eller lägg ner”

  PUBLICERAD 2019-09-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-13 12:06

  I veckan höll Samverkansforum för statliga förvaltare och byggherrar sitt årliga seminarium i Stockholm. Mats Persson i ledningsgruppen efterlyser större engagemang från regeringens håll och säger att uppdraget behöver dammas av. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Samverkansforum – som består av Boverket, Fortifikationsverket, Naturvårdsverket, Riksbanken, Riksdagsförvaltningen, Sjöfartsverket, Specialfastigheter, Statens fastighetsverk, Svenska kraftnät och Trafikverket – bildades 2001. Medverkan i forumet är frivilligt och öppet för byggande och förvaltande statliga verk och bolag.

  Målet är att arbeta för att statligt byggande och förvaltning ska vara ett föredöme, höja kompetensnivån och effektivisera arbetet i hela statliga koncernen.

  Gammalt uppdrag

  Men det är dags att damma av uppdraget, menar Mats Persson, fastighetschef på Sjöfartsverket, som ingår i Samverkansforumets ledningsgrupp.

  – Det här är ett gammalt, 18-årigt, uppdrag som nästan ingen kommer ihåg längre och behöver vitaliseras, säger han till Fastighetsnytt på forumets årliga seminarium.

  Forumet framförde detta redan 2016 i en remiss, men ändå tycks inget ha hänt. Uppdraget ligger bara och skvalpar hos regeringen, trots att det tickar en massa pengar, påpekar Persson.

  – Det här är inte billigt. Just nu försöker vi tolka det ursprungliga uppdraget själva och lösa situationen genom att trappa ner antalet uppdrag åt nätverken per år, så att det inte blir så spritt. På så sätt kan alla koncentrera sig på rätt saker och göra tydliga leveranser.

  Vad saknar ni?

  – Nya riktlinjer, mål, leveranskrav och återkoppling av regeringen. Annars kan man lika gärna skrota forumet, vilket vi också har framfört. Viljan och engagemanget i forumet är dock stort, så vi hoppas förstås att regeringen gör något åt saken.

  Nästa år vill man låta varje nätverk stå på scenen på det årliga seminariet för att presentera sina resultat.

  – På så sätt blir det lite mer spänning i arbetet och jobbigare att inte leverera. Vi ska även för första gången lansera ett nytt pris, Statens stoltheter 2020, för att lyfta fram de bästa jobben och leveranserna, säger Mats Persson.

  Även en ny hemsida där samtliga involverade kan dela på material, kompetens, kontakter och tolkning av riktlinjer ska öppnas.

  Precis som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat så anslöt sig Boverket till forumet i år och Mats Persson hoppas att det också ska ge “mer tyngd” åt forumet.

  Vilka andra aktörer saknar ni i forumet?

  – Swedavia och alla de statliga bolagen vore bra att få med, säger Mats Persson.

  Teresa Ahola

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived