+
Liseberg vill bygga ett upplevelsehotell med 450 rum. Illustration: Liseberg
 • Klubbat: Liseberg får göra miljardutbyggnad

  PUBLICERAD 2019-09-13 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-13 12:04

  Nu är saken avgjord. Kommunfullmäktige i Göteborg sa på torsdagskvällen ja till den detaljplan som tillåter en miljardutbyggnad av Liseberg.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det ursprungliga förslaget om Lisebergs utbyggnad i form av ett upplevelsehotell, äventyrsbad och nya parkeringar fick göras om innan politikerna ville godkänna planerna. Bland annat har man sett över risker från vägtrafik och hantering av upphävande av strandskydd.

  Demokraterna sa nej

  Den reviderade detaljplanen fick på torsdagen godkänt av samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige utom av nybildade Demokraterna, rapporterat DN. Voteringen slutade 67-14.

  Lisebergs jubileumsprojekt Illustration: Liseberg

  Jätteprojektet väntas kosta cirka 2 miljarder kronor och ska byggas av NCC. För att ha råd med utbyggnaden vill Liseberg sälja marken på Heden i Göteborg där nöjesparken i dag driver ett hotell. DN rapporterar att kommunen kan tänka sig att köpa marken – men inte själva hotellet. Lisebergs prislapp på hotellbolaget är 334 miljoner kronor.

  Enligt tidsplanen ska utbyggnaden av Liseberg stå klar mellan 2021 och 2023. Det första årtalet sammanfaller med Göteborgs stads 400-årsjubileum och det andra med Lisebergs 100-årskalas.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived