+
Människor vill generellt vara där det finns andra människor. Foto: Ramboll
 • Faktorerna som höjer bostadspriser och hyror mest i Skåne

  PUBLICERAD 2019-09-27 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-27 13:18

  Ny rapport från fem städer i Skåne visar vilka faktorer som vrider upp bostadspriserna, höjer konstorshyrorna och ökar handelsomsättningen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är Ramboll och Spacescape som på uppdrag av Region Skåne undersökt vilka faktorer som gör att hyresgäster är beredda att betala med för bostäder, kontor och butikslokaler.

  Mätningar av människors beteende i Helsingborg, Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Tomelilla har jämförts med resultatet från liknande studier i Stockholm, Göteborg, Halmstad, Visby och Köpenhamn.

  Kollektivtrafiken viktigare på större orter

  Studien visar att de slutsatser man gjort för större städer passar bra även för dessa mindre orter i Skåne. Men en skillnad är att behovet av kollektivtrafik och centrala lägen blir viktigare ju större än en stad är.

  – Generella drag är att vi är beredda att betala för att bo centralt med närhet till citypuls och god kollektivtrafik, men att vi också vill ha närhet till grönytor och vatten. Gatumiljön är viktig när vi tar beslut om boende, vi vill gärna ha lugna gator med många entréer. Det som skiljer Skåne från resten av landet är att närhet till industrier och motorväg drar ner priserna, säger Alexander Ståhle, vd för Spacescape, i ett pressmeddelande.
  För såväl kontorshyror som omsättning för restauranger och handel har det betydelse ju flera andra liknande verksamheter som finns i närheten. 

– Generellt vill människor vara där människor är och det gäller även kontor, handel och annan kommersiell verksamhet. Det är viktigt med kluster, säger Stina Pettersson, uppdragsledare på Ramboll i en kommentar.

  MER/Den kvalitet som påverkar priset på bostäder mest

  Helsingborg

  • Småhus: närhet till vatten.
  • Bostadsrätter: närhet till vatten.

  Kristianstad

  • Småhus: centralitet.
  • Bostadsrätter: stadsgator och lugna gator.

  Hässleholm

  • Småhus: tillgång till service.
  • Bostadsrätter: centralitet.

  Simrishamn

  • Småhus: närhet till havet.

  Tomelilla

  • Småhus: lugna gator

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived