+
Mikael Anjou vill skapa debatt med sin bok "Den ineffektiva byggbranschen".
 • Ex-chef på Einar Mattsson vill skaka om branschen

  PUBLICERAD 2019-09-12 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-09-12 14:43

  Bolag verksamma i byggbranschen tjänar för lite pengar med tanke på den risk de tar och sektorn som helhet är ineffektiv. Det är några av utgångspunkterna för Mikael Anjous bok ”Den ineffektiva byggbranschen” som släpptes på torsdagen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Han är tidigare vice koncernchef på Einar Mattsson och har under sina år i branschen samlat på sig en mängd tankar och förbättringsförslag som nu har blivit en bok.

  Mikael Anjou kallar det han skrivit för en debattbok. Han är fast övertygad om att byggbranschen kan bli mer effektiv – om bolagen, politiken och arbetsmarknadens parter vågar tänka nytt.

  – Det är inte antalet företag som är problemet utan strukturerna i branschen, säger Mikael Anjou.

  Vill göra om byggavtalet

  En sak han pekar på är byggavtalet, “kanske Sveriges sämsta kollektivavtal”, som han själv säger. Han är inte mot kollektivavtal som modell utan vill förändra det befintliga.

  – Alla i ett arbetslag på en arbetsplats har samma lön. Den förhandlas av fackets representant och arbetsgivaren för hela gruppen. Det finns ingen individuell lönesättning alls. Vanligtvis har man en dialog med sin chef om vad man har för lön och hur den kan bli bättre. Dagens system underminerar ledarskapet och skapar ineffektivitet, säger han.

  En annan sak han vill förändra är standarden kring upphandlingar, där nästan varje projekt upphandlas som ett unikt projekt. Vilket gör det svårt för ett fastighets- eller byggbolag att skala upp, lära sig och sprida kunskap om tidigare projekt.

  Mikael Anjou menar också att beställarna många gånger behöver ta ett större ansvar för produktutvecklingen för att säkra produktionen framöver.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived