+
Sverrir Thór. Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt
 • Sverrir Thór: Blackstones vinst på Hembla-affären cirka 6 miljarder

  PUBLICERAD 2019-09-23 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-09-23 16:12

  Amerikanska private equity-jätten Blackstone har onekligen gjort en fantastisk affär i Hembla, eller D. Carnegie & Co. som bolaget hette när man köpte in sig i juli 2016. Då betalade man 100 kronor per aktie i Hembla vilket innebär att man nu kan inkassera en avkastning om 115 procent (och kronor) per aktie. Sammanlagt realiserar Blackstone en vinst på cirka 6 miljarder kronor när man säljer hela innehavet till tyska Vonovia, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Totalt köpte Blackstone, via sitt holdingbolag Vega Holdco, 42 313 027 aktier i Hembla till kursen 100 kronor och för dessa kan man nu realisera en vinst på närmare 4,9 miljarder kronor då Vonovia betalar 215 kronor per aktie för Blackstones post. Vidare tecknade man nya aktier i den företrädesemission som Hembla genomförde i februari 2018. I emissionen kunde aktieägare i bolaget teckna nya aktier, både A- och B-aktier, i förhållandet 1:7, till kursen 90 kronor. Dessa aktier, cirka 11,8 miljoner, har man nu sålt till ett pris 125 kronor högre än det man tecknade och därmed realiserat ytterligare 1,5 miljarder kronor.

  Lägg därtill att Blackstone i januari 2018 flaggade för förvärvet av lite drygt 2,1 miljoner aktier. Det är oklart vilken kurs de aktierna köpts till men med tanke på att i januari 2018 rörde sig D. Carnegies, som bolaget fortfarande hette då, kurs i intervallet 120-127 kronor kan vi konstatera att man gjort en hacka även där, minst 88 kronor per aktie.

  En del av de aktier som nu säljs har Blackstone köpt på marknaden, till ett högre pris än de 100 kronor och även om vi lägger in en brasklapp på cirka 500 miljoner kronor kan vi konstatera att Blackstone genom Vega Holdco, och ett gäng investeringar, kunnat realisera cirka 6 miljarder kronor på sin investering i Hembla.

  Blackstone är dock inte de enda som skrattar hela vägen till banken efter Vonovias bud. De aktörer som hade is i magen och nobbade Blackstones bud, som exempelvis Länsförsäkringar Fonder, Didner & Gerge och Fjärde AP-fonden kan också räkna hem en rejäl vinst tack vare att de inte sålde. Samtliga har minskat sitt innehav något sedan sommaren 2016, enligt ägartjänsten Holdings, men har trots det kunnat realisera en rejäl vinst.

  2 kommentarer

  1. Läser tidningen 2019-09-25

   Det här är så klyschigt att man knappt tror att det är sant. Bakom den här “fantastiska affären” döljer sig kommunala bostadsbolag, skrupelfria “ombildningskonsulter”, fastighetsägare och riskkapitalbolag som köpt och sålt hyresfastigheter på ett totalt ansvarslöst och direkt arrogant sätt. Riskkapitalbolaget med det förrädiska namnet Mitt Alby sålde 1300 hyreslägenheter – nej ursäkta, tillgångar – till D. Carnegie med 1 miljard i vinst. Efter fem år. Trots att de lovat att vara långsiktiga ägare, och därtill genomföra de omfattande renoveringarna och stambytena som behövdes. Nu har hyresrätterna absorberats av en amerikansk private equity-jätte, och det har fortfarande inte genomförts några renoveringar eller stambyten. Man blir trött av att kapitalet tillåts härja runt och svulla på det här sättet, det är f*n folks bostäder vi pratar om.

   Reply

   • Elinor Gustafsson 2019-12-03

    Jag håller med den första kommentaren, “Läser tidningen”. Jag har själv varit med i en så kallad “gynnsam” ombildning och min lägenhet är övervärderad. Ombildningen gick extremt fort fram och min tidigare hyresvärd Carnegie gjorde knappt ett dugg för oss hyresgäster. Vi fick tjata och tjata och det lilla som gjordes var högst oskickligt utfört. Jag skäms över att ha aktiet i detta bolag men sanningen är ju att jag gjort en bra affär.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived