+
Jarek Morawski Foto: Mattias de Frumerie
 • Analytiker: Ökad polarisering inom handeln

  PUBLICERAD 2019-09-20 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-09-23 16:55

  Att e-handeln förändrar hushållens konsumtion är redan en tio år gammal nyhet. Den senaste nyheten är snarare att e-handeln har börjat etablera sig i den fysiska butiksvärlden. Det säger Jarek Morawski, analyschef på Grosvenor Europe, till Fastighetsnytt.

  Textstorlek

  Dela med andra

  – Det handlar om ett större skifte som förändrar spelplanen inom detaljhandeln. Det är inte särskilt förvånande, för om man tittar tillbaka till 2005 så var online fortfarande en väldigt liten nisch som stod för cirka 3 procent av den totala försäljningen, säger han. 

  I dag ligger siffran på runt 10 procent i Sverige och som bäst på 20 procent i Storbritannien, säger han. Det beror inte minst på att nästan alla fysiska butiker numera bedriver onlineförsäljning också, samtidigt som stora nätjättar som Amazon öppnar upp fysiska butiker, vilket enligt Morawski förstärker länken mellan den fysiska handeln och online ännu mer. 

  – Först trodde man att fler handlare skulle börja stänga sina fysiska butiker, men det har inte hänt. Den pågående utvecklingen ökar dock kravet på nya butiksupplevelser och koncept för samtliga försäljningskanaler. 

  Kapitalförvaltare vill handla fastigheter

  Värdering och prissättning kommer att vara de två största utmaningarna för den kommersiella fastighetsbranschen, tror han. 

  – Det är ett oerhört svårt område. Å ena sidan skapar den globala ekonomin stor osäkerhet i hela branschen, men å andra sidan är räntorna så låga att det finns gott om kapitalförvaltare som vill köpa fastigheter. 

  Två faktorer som enligt honom drar prisutvecklingen åt olika håll.  

  – Det är ett ämne som jag tror kommer att diskuteras mer och mer nästa år. Vart är priserna i fastighetssektorn på väg? 

  Oundviklig hyreskamp

  På sistone har inte minst höjda butikshyror i CBD och andra A-lägen väckt starka protester bland handlare. Jarek Morawski kan inte svara på om det är bra eller dåligt, utan beskriver snarare läget som oundvikligt. 

  – Lokalhyran styrs av efterfrågan och ju attraktivare läget är desto högre blir hyran. Den typen av polarisering kommer bara att växa med åren. 

  Han tror att de fastighetsbolag som satsar på stora gallerior, lokala centrum med heltäckande serviceutbud eller attraktivaste lägen i CBD har störst möjlighet att överleva i framtiden. Men alla behöver se över sin hyressättning. 

  – Det kommer att bli svårare och svårare att definiera försäljningen framöver. Hur mycket säljs i butiken? Hur mycket presenteras i butiken men säljs på nätet, och räknas det då som onlineförsäljning eller tvärtom? 

  Statistiken kommer enligt honom att bli allt tuffare att tyda och fortsätta skapa förvirring om hyresnivåer fram tills en utförligare räknemodell skapas. 

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived