+
Ilija Batljan. Foto: Elias Ljungberg.
 • SBB räntesäkrar lån

  PUBLICERAD 2019-08-12 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-08-12 11:30

  Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) har förlängt den genomsnittliga räntebindningen på lånestocken genom att köpa ränteswappar för 2 miljarder kronor. Det meddelar bolaget på måndagen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hälften av swapparna och en löptid på sex år och den andra halvan på tio år. Tillsammans med tidigare säkrade lån innebär det att bolagets samtliga lån är räntesäkrade med en snittlöptid på cirka fem år.

  Ränteswappar är ett finansiellt instrument som möjliggör att två parter kan byta fasta respektive rörliga kassaflöden med varandra.

  Den genomsnittliga hyreslängden i SBB:s bestånd av samhällsfastigheter är enligt bolagets vd och grundare Ilija Batljan cirka 10 år.

  – Långa kontrakt kombinerat med att 100 procent av lånen nu är säkrade på låga nivåer ger extra trygga kassaflöden. Ur ett riskperspektiv skulle SBB kunna ses som en kommunobligation med stigande avkastning tack vare att mer än 90 procent av våra intäkter kommer direkt eller indirekt från stat eller kommun samt svenska reglerade hyresrätter, säger Ilija Batljan enligt ett pressmeddelande.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived