+
Helena Bjarnegård, Sveriges första riksarkitekt. Foto: Charlotte Nilsson
 • Riksarkitekten om nya professuren: “Spännande att följa”

  PUBLICERAD 2019-08-30 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-08-30 10:58

  Helena Bjarnegård, Sveriges första riksarkitekt, välkomnar den nya professuren på Chalmers som kombinerar ekonomi och arkitektur för första gången i hela Norden. “Satsningen är mycket bra. Det ska bli spännande att följa Walter Unterrainers arbete”, säger hon till Fastighetsnytt. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Arkitekturhögskolan på Chalmers i Göteborg introducerar en ny tvärvetenskaplig professur som kombinerar affärsförståelse och ekonomi i arkitektutbildningen under ledning av den internationellt erkände arkitekten Walter Unterrainer från Österrike, rapporterade Fastighetsnytt på torsdagen.

  Riksarkitekt Helena Bjarnegård välkomnar satsningen.

  – Framtidens utmaningar är komplexa och vi behöver korskoppla en rad ämnesområden. Satsningen är därför mycket bra och bådar gott för framtiden, säger hon till Fastighetsnytt.

  Hon menar att den nya professuren behövs eftersom arkitekter är de som väger samman en rad faktorer och sedan omsätter dessa till en fysisk form.

  – Det kan vara en stadsplan, en byggnad eller ett offentligt rum. För att kunna ta ansvar för helheten behöver arkitekter utveckla såväl ekonomiperspektivet inom arkitekturen som miljöperspektivet och det sociala perspektivet.

  Walter Unterrainer följer enligt henne den principen.

  – Han sätter ekonomibegreppet i ett större sammanhang, där han även väver in sociala aspekter.

  Österrikaren uppges stå bakom flera innovativa arkitektoniska lösningar för såväl energieffektivitet och låga kostnader.

  – Han har stor erfarenhet av att arbeta med många faktorer samtidigt och utifrån dessa tänka nytt. Det är en bra rekrytering och det ska bli spännande att följa Walter Unterrainers arbete.

  På vilket sätt kan den nya professuren bygga in större värden i fastighetsbranschen? 

  – För att bygga värden och samtidigt lösa vår tids stora samhällsutmaningar krävs det att vi kan hålla många tankar i huvudet samtidigt. Ekonomiska, miljömässiga och sociala värden måste gå hand i hand och vi måste både tänka nytt och ta med oss gammal god kunskap inom alla dessa områden. Därför är den nya professuren en bra satsning.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived