+
Trygghetssatsningen på Sergels torg. Foto: Teresa Ahola
 • Plattan blir tryggare – gynnar fastighetsägarna

  PUBLICERAD 2019-08-20 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-08-21 11:52

  På tisdagen avslutades Sommar på Sergels torg, första delen i en långsiktig satsning för att öka tryggheten i centrala Stockholm med hjälp av fastighetsbranschen och andra aktörer. “För oss är det här en viktig plats”, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

  Textstorlek

  Dela med andra

  I en lokal i Kulturhuset har City i samverkan, polisen, Stockholms stad och fastighetsägare sedan 14 juni samlats för att tillsammans jobba för ett tryggare och säkrare Sergels torg, Plattan, som ofta associeras med kriminalitet och droghandel.

  – Vi vill göra hela Klaraområdet tryggare och upplever redan nu att området har förbättrats, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till Fastighetsnytt.

  Har droghandeln på Sergels torg minskat?
  – Jag tror att statistiken visar att brottsligheten just där har minskat. Det har jag åtminstone fått information om.


  Maria Stigle, Norrmalms stadsdelsförvaltning. Foto: Teresa Ahola

  Det finns dock inga exakta mätningar från polisen ännu som bekräftar detta, enligt Norrmalms stadsdelsförvaltning.

  – Polisen tittar på det och vi kommer att följa upp antalet anmälda brott framöver. Vår upplevelse- och vistelseindex visar dock att tryggheten och trivseln har ökat, säger myndighetens trygghets- och säkerhetssamordnare, Maria Stigle.

  Hon flaggar dock för att antalet anmälda brott antagligen kommer att öka i statistiken eftersom fler insatser görs i området.

  – Våra två övergripande mål är att minska antalet våldsbrott och öka antalet anmälda narkotikabrott.


  Anna König Jerlmyr (M). Foto: Teresa Ahola

  Anna König Jerlmyr (M) lovar att Sergels torg ska bli en varaktigt trygg plats.

  – Vi kommer att fortsätta att jobba med strukturen. Se till att området är rent och städat och titta på om vi kan få in fler aktiviteter året om. Jag kommer att initiera sådana diskussioner, säger hon.

  Under sommaren har över 100 evenemang arrangerats på Sergels torg, vilket uppskattningsvis har lockat runt 10 000 besökare.

  Otryggheten bland stockholmare ökar
  Stockholms stad genomför vart tredje år en trygghetsmätning för att se hur människor upplever tryggheten i staden och den senaste mätningen från 2017 visar att den upplevda otryggheten ökar.

  Vad tror du att det beror på?
  – Vissa brott har ökat och rapporteringarna om rån mot barn, våldtäkter och öppen droghandel gör att människor känner sig otrygga. Det viktigaste för oss är därför att aktivera drabbade platser, säger Anna König Jerlmyr.

  Stadens mål är att människors känsla av otrygghet ska halveras i Stockholm till 2025. Trygga stadsdelar ska utvecklas genom platssamverkan, där olika aktörer jobbar tillsammans med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder runt en speciell plats.

  – Vi har haft otroligt engagerade fastighetsägare med i projektet och det är vi väldigt tacksamma för, säger Anna König Jerlmyr.


  Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter. Foto: Teresa Ahola

  AMF Fastigheter, med vd Mats Hederos i spetsen, är ett bolag som har engagerat sig.

  Vad har ni bidragit med? 
  – Vi har delfinansierat projektet och har bidragit aktivt i arbetet. Vi vill att det här ska bli en sann mittpunkt. Vi äger intilliggande femte Hötorgshuset och närliggande Urban Escape-kvarteret, så för oss är det här en viktig plats.

  Han säger att alla fastighetsägare i området, som Vasakronan, Stena Fastigheter och AxFast, arbetar tillsammans för att göra platsen attraktivare, även om det bara är Vasakronan och AMF Fastigheter som aktivt deltar i trygghetssatsningen.

  – Sergels torg är en symbol för Stockholm, oavsett om man är född här eller inte, och då bör platsen vara något som man kan vara stolt över. Vi som har många fastigheter i city tycker att det är jätteviktigt.

  Hur fortsätter ni arbetet?
  – Vi kommer att fortsätta hitta spännande sätt skapa trivsel och trygghet på Sergels torg. Exakt hur återstår att se. Det är bättre att låta det växa fram, och utvärdera längs vägen. Det handlar om en ständig förbättring, säger Mats Hederos.

  Hur gynnas fastighetsägare av satsningen? 
  – Vår vision är att skapa stadsrum där människor vill vara. Ingen vill hyra lokaler, arbeta eller fika i otrygga eller tråkiga miljöer. Näringsidkare vill vara där människor gillar att vara. Jakobsbergsgatan vid MOOD Stockholm var mer eller mindre död för några år sedan, men har i dag många restauranger och plötsligt vill folk vara där.

  Hur engagerad är branschen i trygghetsfrågor?
  – Det är nog lite blandat. Det finns fastighetsägare som har ett långsiktigt intresse för att förbättra tryggheten och trivseln, medan andra bara ser det som en kapitalplacering. De köper och säljer snabbt för att generera vinst.

  De flesta fastighetsägare i city är dock långsiktiga, menar Hederos.

  – De som likt oss förvaltar ett långsiktigt pensionskapital har samma ambitionsnivå som vi har. Det handlar ju om hur långsiktigt förhållande man har till sina fastigheter.

  AMF Fastigheter planerar enligt honom att äga och förvalta sina fastigheter under en väldigt lång tid framöver.

  – Ibland klumpar man ihop alla fastighetsbolag i en och samma hög och säger att de bara drivs av ett vinstintresse och är ute efter korta investeringar. Men väldigt många fastighetsbolag i city har långsiktiga intressen.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived