+
Arkitekturhögskolan på Chalmers. Foto: Mangan02/Wikipedia
 • Österrikare kniper toppjobb på Chalmers

  PUBLICERAD 2019-08-29 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-08-29 16:24

  Nu står det klart att den internationellt erkände arkitekten Walter Unterrainer från Österrike blir Nordens första professor inom arkitektur och ekonomi. Ett arbete som har pågått i nästan fem år. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Chalmers i Göteborg blir först ut i Norden med den tvärvetenskapliga professuren, som genom att föra in affärsförståelse och ekonomi i arkitektutbildningen vill bygga in större värden i fastighetsbranschen.

  – Arkitekters affärsmannaskap har blivit en nyckelfråga. Att tillföra ekonomi till arkitektutbildningen svarar helt enkelt upp till dagens nya krav, säger Magnus Månsson, koncernchef för Semrén & Månsson.

  Bakom initiativet står hans stiftelse, Maria och Magnus Månssons stiftelse. 

  – Vi arkitekter måste ha en utvecklad affärsförståelse om vi ska bygga in värde i det vi ritar. Därför är jag mycket glad att få en så skicklig och internationellt välrenommerad kollega som Walter till Chalmers. 

  Vägen mot hållbarhet
  Österrikarens arbete profileras av ekologisk hållbarhet och han har utvecklat flera innovativa lösningar för energieffektivitet och kraftigt sänkta kostnader. Flytten till Chalmers går nu närmast från Aarhus School of Architecture i Danmark.


  Walter Unterrainer Foto: Maria och Magnus Månssons stiftelse

  Så här beskriver han själv vikten av den nya professuren i ett pressmeddelande.

  – Ekonomi inom arkitektur handlar om ansvarsfull hantering av miljö, pengar, platser, byggnader, restprodukter och mänskliga resurser. Diskussionen om faktiska kostnader och värden kopplar en pragmatisk syn på arkitekturen till dagens större frågor om klimatförändring, utarmning av naturresurser och social utveckling. 

  Tyskland och flera andra europeiska länder har redan liknande akademiska tjänster, men i Sverige är professuren den första i sitt slag. 

  – Nu bygger vi in den ekonomiska förståelsen som ett moment i grundutbildningen och jag ser fram emot att se hur det kommer att påverka och förändra arkitektrollen på sikt, säger Magnus Månsson.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived