+
Lisebergs jubileumsprojekt Illustration: Liseberg
 • Nu avgörs Lisebergs miljardprojekt

  PUBLICERAD 2019-08-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-08-21 10:14

  Förra året fick NCC i uppdrag av kommunägda Liseberg att bygga ett äventyrsbad, upplevelsehotell samt parkeringar för totalt 2 miljarder kronor. Nästa vecka fattar kommunstyrelsen i Göteborg sitt beslut om den reviderade detaljplanen. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kommunstyrelsen gav för första gången grönt ljus för Lisebergs planerade utbyggnad år 2017 och sedan dess har detaljplanen varit ute på samråd. Hittills har de allvarligaste invändningarna handlat om risker från järnväg och E6, samt upphävande av strandskydd.

  “Dessa risker hanteras inom planarbetet för att göra marken lämplig för ändamålet”, skriver stadsledningskontoret i sitt protokoll. 

  Fyller 400 år
  Kommunstyrelsen ska fatta sitt beslut om detaljplanen den 21 augusti, som i september går vidare till kommunfullmäktige. Om allt går enligt plan kan
  Lisebergs jubileumsprojekt, inför Göteborgs 400-årsjubileum, fortsätta och bygget av ett upplevelsehotell med 450 rum, äventyrsbad på 18 000 kvadratmeter och parkeringar inledas. 

  Notan för jätteprojektet väntas landa på runt 2 miljarder kronor och budgeteras genom utvecklingsbolaget Skår AB. Liseberg äger cirka 55 procent av marken och kommunen 45 procent, varav exploateringskostnaderna fördelas därefter.

  “Staden får utgifter på cirka 81 miljoner kronor för myndighetsutgifter, markåtgärder, iordningställande av gatuanläggning och parkanläggning i form av strandzonen vid Mölndalsån”, enligt tjänsteutlåtandet.

  Hotellet och badet väntas stå klara mellan 2021 och 2023.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived