+
Nataliya Alikina, energitekniker. Foto: Stockholmshem
 • Nataliya går mot strömmen i branschen

  PUBLICERAD 2019-08-23 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-08-23 11:32

  Män är fortfarande i klar majoritet bland de som arbetar med energifrågor. På tio år har nästan ingen ökning skett. Nataliya Alikina, energitekniker på Stockholmshem, går mot strömmen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Andelen kvinnor på landets energiföretag har legat på 23–27 procent de senaste tio åren åren, enligt Vinnova och Energimyndigheten. Nu manar Natalia Alikina, energitekniker på Stockholmshem, fler kvinnor att söka sig till branschen.  

  – En mix är alltid bra. Det här är ett roligt jobb med många olika inriktningar och valmöjligheter för den som är intresserad, säger hon till Fastighetsnytt. 

  Nataliya, 32, är född i Votkinsk Ryssland och flyttade till Sverige för elva år sedan. För tre år sedan började hon plugga till fastighetsingenjör på yrkeshögskolan John Ericsson Institutet i Stockholm, där bara 20 procent av ingenjörseleverna var tjejer. 

  – Jag tror att det beror på att vi är dåliga på att uppmuntra tjejers intresse för teknik, säger hon. 

  Varför sökte du dig till yrket?
  – Jag ville bli polis och sökte mig först till värnplikten. På sambandsbataljonen lärde jag mig mycket om teknik och märkte att jag var duktig på det och ändrade då inriktning. 

  I dag arbetar hon med allt från ventilation till att göra Stockholmshems 400 fastigheter så energieffektiva som möjligt. Hon är än så länge ensam kvinna på driftenheten,  men jobbar nära andra kvinnor på kontoret. 

  – Mina kollegor tyckte att det var kul att en kvinna kom in i teamet också.

  En stor del av Stockholmshems tekniska kompetens är samlad på kontoret i Solberga, där drifttekniker jobbar ihop med projektledare, teknikspecialister och energistrateger. Nataliya ansvarar för innerstan och Norra Djurgårdsstaden som bland annat har stadens första flerfamiljshus som genererar mer energi än de förbrukar.

  – Det är spännande att få arbeta med senaste tekniken inom fastigheter, säger hon.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived