+
Ola Johansson (C) anser att debatten om förändrade hyror innehåller felaktigheter. Foto: Centerpartiet
 • Johansson (C): Skrämseltaktik ger dålig debatt om hyrorna

  PUBLICERAD 2019-08-15 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-08-15 08:19

  Hyresgästföreningen kritiserar regeringen för att den ingått januariavtalet med C och L. Löfven och Bolund duckar och överlåter åt oss andra att ta debatten. Det gör vi gärna och förväntar oss att regeringen trots sin tystnad tillsammans med oss förverkligar de reformer av arbets- och bostadsmarknaden som utlovats.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sedan januariavtalet slöts har en ny debatt om marknadshyror dragit igång – med argument som är gripna ur luften. Det är självfallet så att Hyresgästföreningen upplever det som hotfullt när det kommer att öppnas en möjlighet för de hyresgäster som vill, att själva avtala hyresnivåer och övriga villkor med hyresvärden direkt. Den kommission som ska föreslå förändringar i bruksvärdessystemet som medger variationer som kommer sig av hyresbostadens läge och kvalité, har inte getts uppdraget att införa marknadshyror. Däremot finns det goda möjligheter för många som bor avsides i vad som idag anses vara mindre efterfrågat att få sina hyror sänkta, under dagens nivåer.

  Skrämseltaktik
  Trots att ingen vare sig i debatten eller i skarpa beslutsförslag i Sveriges riksdag förespråkat införandet av marknadshyror, har det blivit ett begrepp som man använder sig av för att skrämmas och försvara en modell som dömts ut och många gånger varit nära att avskaffas av tidigare S-regeringar.
  Samtliga partier som ingått januariavtalet har förbundit sig att värna besittningsskyddet och därmed även skyddet mot plötsliga hyreshöjningar. Ändå framhärdar man med att påstå att vi vill driva människor från hus och hem, när vår avsikt egentligen är att ge fler människor möjlighet att ta sig in
  på bostadsmarknaden, öka byggandet och tillskapa fler bostäder i hela landet. Det är starka ekonomiska intressen som känner sig hotade. Med 240 miljoner kronor årligen i förhandlingsavgifter och en begränsad vetorätt i hyresförhandlingarna, när ett oberoende skiljeförfarande löser upp knutarna och utjämnar maktbalansen, är inte vad Hyresgästföreningen vill.

  Stora reformbehov
  Men som tur är finns det andra intressen för politiker att skydda, nämligen alla de unga, barnfamiljer, jobbsökande, nyanlända, äldre och ensamma som behöver bostäder. Sättet vi gör det på är genom att göra det mindre riskfyllt att bygga bostäder för uthyrning, också där betalningsförmågan och efterfrågan är låg.

  Vår avsikt med att släppa fram regeringen Löfven och därmed Per Bolund till posten som bostadsminister är att inte ge Sverigedemokraterna ett inflytande över regeringspolitiken. Med Vänsterpartiets hot att fälla regeringen kan det snart bli verklighet. Reformbehoven är stora. Sveriges ekonomi lider sedan decennier av såväl en illa fungerande arbets-, som bostadsmarknad. Det behövs ett helhetsgrepp som också gör det möjligt för fler att äga sin bostad och slippa konkurrera om de få hyresrätter som kommer ut. Därför är översynen av jobbskatter, ränteavdrag och flyttskatter viktigt, liksom att ompröva dubbla amorteringskrav och bolånetak, samt att utreda ett bosparande för unga.

  Ola Johansson, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (C)

  2 kommentarer

  1. Bo Lagerqvist 2019-08-15

   Nog vill väl C införa marknadshyror till viss del ?

   Hyresgästerna ska förhandla direkt med fastighetsägaren. Men inser centern att de då måste konkurrera med företag, ambassader och d:o som redan nu och sedan länge (ofta genom bulvaner) hyr lägenheter i centrala delar av storstäderna till minst dubbla normala hyran ?

   Reply

   • Ola Johansson 2019-08-20

    Nu är det ju inte så att illegal och svart andrahandsuthyrning kommer att vara något nytt. På dagens bostadsmarknad är det för många det enda sättet.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived