+
 • Inflationen föll till 1,5 procent i juli

  PUBLICERAD 2019-08-14 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-08-14 14:03

  Statistiska centralbyrån (SCB) har publicerat inflationssiffran för juli månad och enligt den uppmättes inflationstakten i juli 1,5 procent. Det innebär att inflationen faller något från juni då inflationstakten var 1,7 procent, enligt KPIF. Från juni till juli steg dock KPIF med 0,4 procent.

  Textstorlek

  Dela med andra

  En liten seger för Riksbanken kan tyckas då inflationen var något högre än banken räknat med i sin senaste inflationsprognos och siffran slog även marknadens förväntningar, enligt Infront Data hade analytikerna räknat med i snitt 1,4 procent.

  Det som mest påverkade tolvmånaders inflationen uppåt var höjda boendekostnader, både sett till hyra och räntekostnader för egna hem. Även livsmedelskostnader, framförallt grönsaker, bidrog uppåt medan priser på mobiltelefoner påverkade inflationstakten nedåt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived