+
Foto: Anna Bristrand.
 • Fastigheter vinnare på sur sommarbörs

  PUBLICERAD 2019-08-12 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-08-13 00:53

  Det sägs ibland att på sommaren står börsen stilla och att i bästa fall trampar aktiemarknaden vatten men ofta faller den lite. Detta på grund av att börsens marknadens aktörer likt andra tar semester eller jobbar på sparlåga.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sommaren 2019 är inget undantag och när man lägger till en skvätt handelskrig och global makrooro samt några korn Brexit i mixen så kan vi se att börsen som helhet inte enkom trampat vatten, den har fallit med 5,6 procent över perioden 1 juni till 9 augusti. Här avser vi börsens storbolagsindex, OMX S30, som omfattar Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier. Samtidigt fortsätter börsens fastighetsaktier att gå som tåget.

  Fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate PI har sedan halvårsskiftet stigit med 7,2 procent och Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex, FSBX PI, har under samma period stigit med 6,2 procent.

  Fastighetsnytt har sammanställt de olika fastighetsbolagens kursutveckling sedan halvåret och det visar sig att sex av de 33 aktierna har backat medan resten har stigit och bland de aktier som har stigit sticker tre ut. SBB, Diös och Magnolia Bostad har alla stigit med över 20 procent. Sommarens stora vinnare är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som stigit med hela 28 procent de senaste sex veckorna. Diös har stigit 23 procent och Magnolia Bostad med 22 procent. Närmast dem kommer sedan börsnykomlingen K2A som stigit 18 procent.

  Det om vinnarna, sommarens största förlorare är Besqab som fallit närmare 6 procent och Platzer som fallit med 3 procent.

  Noterbart är att det är svårt att identifiera någon tydlig trend sett till hur olika segment rör sig men rent generellt kan vi konstatera att inget tyder på annat än att fastigheter alltjämt är ett mycket attraktivt placeringsalternativ.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived