+
Per Bolund Foto: Miljöpartiet
 • Regeringen vill se fler hus utan bygglov

  PUBLICERAD 2019-07-25 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-07-25 13:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen ger grönt ljus för 30 kvadratmeters bostadshus utan bygglov och föreslår att den nya lagen börjar gälla i mars nästa år. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Sedan 2014 är det lagligt att bygga bostadshus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, men nu vill regeringen alltså utöka tillståndet enligt en lagrådsremiss som beslutades i dag, torsdag. 

  – Med större boyta är det lättare att bygga attraktiva bostäder som bättre täcker hushållets behov. Ändringen ger därför förutsättningar för fler nya bostäder i Sverige, säger bostadsminister Per Bolund till pressen. 

  Förslaget gäller komplementbyggnader som ligger i direkt anslutning till ett en- eller tvåbostadshus. 

  – Syftet är att skapa förutsättningar för fler komplementbostadshus och göra det möjligt att uppföra bostäder med högre boendekvalitet, säger Bolund.

  Det beror bland annat på att boarean med det nya förslaget kan utökas från max 22 till 27 kvadratmeter.

  Regeringen vill även utreda regelverket kring bygglovfria åtgärder för att lösa de rättsliga brister som finns i nuvarande regelverk, bland annat när det gäller möjligheten till domstols­prövning.

  Ändringarna i plan- och bygglagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived