+
Sveriges första kvarter med diversifierade hyror. Illustration: Botrygg Sveriges första kvarter med diversifierade hyror. Illustration: Botrygg
 • “Höj konkurrensen med lägre bokostnader”

  PUBLICERAD 2019-07-10 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-07-09 16:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nästa år lanseras Sveriges första bostadskvarter med inkomstanpassade hyror. Nu uppmanar Botrygg och Örebro kommun fler att hoppa på tåget.   

  Det nya konceptet, diversifierad hyressättning, innebär i korthet att kommunen ger byggherren en större byggrätt för bostadsrätter med specifika krav.

  – Vi vill att en del av vinsten ska gå till att bygga billiga hyresrätter, säger Ullis Sandberg (S), ordförande för Programnämnd samhällsbyggnad, till Fastighetsnytt.

  Adam Cocozza, vd för Botrygg, säger till Fastighetsnytt att bolaget och kommunen tillsammans har arbetat fram konceptet sedan 2015.

  – Vi är först ut i hela landet med modellen som ger fler billiga bostäder.

  I det aktuella Örebro-projektet får ungefär 20 hyresrätter av totalt 30 bostadsrätter och 100 hyresrätter 15–30 procent lägre hyra. Hyrorna ligger på runt 1 250 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar 6 770 kronor i månaden för en trea på 65 kvadratmeter.

  – Tomträtten gäller i 20 år och om vi ändrar hyrorna före avtalet löper ut så kan kommunen dela ut ett så högt vite att det inte längre blir ekonomiskt lönsamt för oss att höja hyran, fortsätter Adam Cocozza.

  Det går däremot inte att hindra höginkomsttagare från att flytta in i de billiga lägenheterna, säger Ullis Sandberg (S).

  – Vi har inte rätt att ställa inkomstkrav. För oss är snarare prio ett att få fram fler billiga hyresrätter i kommunen.

  Hur ska ni förmedla hyresrätterna?
  – Det vet vi först i höst, men grundtanken är att det ska ske via bostadsförmedlingen. Antingen via kötid, lottning eller någon annan metod.

  Meningen är också att metoden ska kunna kopieras av andra fastighetsägare och kommuner.

  – Vi har redan tilldelat ett annat byggbolag en liknande markanvisning i norra Orminge, säger Sandberg.

  Adam Cocozza tror att det är bra med tanke på att Sverige alltför länge har försökt bygga bort bostadsbristen med dyra bostäder som nu står helt tomma.

  – Fler kommuner borde försöka höja konkurrensen mellan byggherrar med lägre boendekostnader och inte bara fokusera på arkitektur och energifrågor.

  MER OM DIVERSIFIERAD HYRESSÄTTNING

  • Cirka 20 procent av lägenheterna i Södra Ladugårdsängen i Örebro kommer att ha en lägre hyra än normalt.
  • När tomträttsavtalet löper ut tillämpas bruksvärdeshyra.
  • Alla lägenheter har samma standard, oavsett pris och upplåtelseform, men läget och tilläggsmöjligheterna varierar.
  • Målet med konceptet är att bidra till ett mer inkluderande samhälle, där fler har råd att efterfråga nyproducerade hyresrätter.
  • Bostäderna väntas stå klara för inflyttning år 2020.

  Källa: Botrygg och Örebro kommun

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived