+
Stig-Björn Ljunggren.
 • “De inofficiella mötena ökar i Almedalen”

  PUBLICERAD 2019-07-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-07-08 16:24

  Färre evenemang och till synes färre deltagare var det generella intrycket i Almedalen. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar dock att det är fler och fler möten som sker utanför den officiella agendan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med lite över 3 000 evenemang jämfört med drygt 4 000 föregående år så är det uppenbart att det är lite mindre än valåret. Men inte påfallande mindre, tycker Stig-Björn Ljunggren.

  – Men det ser ut att vara mindre än det egentligen är då det är mer utspritt tack vare prisbilden. Och sedan är de officiella mötena färre men de inofficiella har blivit många fler, många har upptäckt att man kan komma hit och träffa kollegor, konkurrenter och så vidare. Men det är inte den typen av sammankomster som finns i programmet, säger han till Fastighetsnytt.

  Partierna försöker själva att förstå
  På den politiska arenan under Almedalen tycker Stig-Björn Ljunggren att de flesta famlar, då vi lever i en situation där den politiska strukturen formas om men samtidigt inte vet i vilken riktning. Så partierna försöker försöker själva att förstå vad det är som händer. Innehållsmässigt ser han migration och långsiktigt strukturella problem som stora ämnen under veckan men påpekar också att knappt någon pratat mycket om bostadspolitik. Här gör Stig-Björn Ljunggren en iakttagelse, det är att politikens policys inte utformas av de politiska partierna utan utanför partierna.

  – Det är där visionerna och de konkreta förslagen formuleras, bostadspolitik är ett bra exempel där det finns bostads- och byggföretag som lägger ner tid och energi på att försöka få fram underlag till en bostadspolitiskt proposition. Idén om det goda livet och samhällsbygget kommer inte från partierna utan från företagen och organisationer. Därför är det frustrerande att några vill lägga ner då de känner sig som kusinen från landet när de kommer hit. Så i stället för att “go where the action is”, vilket jag tycker att de ska göra, så håller de sig undan, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Vad det gäller Almedalens vara eller icke vara i framtiden så tror Stig-Björn Ljunggren att det möjligtvis blir lite mer modest och lite mer lagom. Samtidigt, menar han, så är Almedalen som mötesplats en mätare på hur väl den svenska modellen fungerar, och den bygger på att de olika aktörerna samverkar under ett slags konsensuskultur.

  – Att några åker till Ullared är inte ett problem då jag tror att de kommer tillbaks till valåret, då är de tillbaka i goddagspiltan och uppställda enligt gängse ordning. Men den dagen det inte händer då är det inte bara Almedalen som har problem, utan då tror jag också den svenska modellen har problem, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived