+
Juha Kostiainen på YIT är inte övertygad om finska regeringens byggbesked. Foto: Teresa Ahola
 • YIT om finska utspelet: “Politisk jargong”

  PUBLICERAD 2019-06-18 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-06-18 15:24

  HELSINGFORS. På tisdagen presenterade Finlands nya regering sin första tilläggsbudget, där man prioriterar billiga bostäder och utveckling av järnvägsbanan. Men YIT, Finlands största byggbolag, tror inte att kommunerna ger grönt ljus.

  Textstorlek

  Dela med andra

  För tre år sedan tecknade regeringen och Helsingfors kommuner ett MBT-avtal om markanvändning, boende och trafik med målet om att bygga minst 60 000 bostäder. En siffra som i år väntas landa på 63 000.

  Nu vill statsminister Antti Rinne, Socialdemokraterna, som nyligen tillträdde sin tjänst, intensifiera samarbetet mellan staten och kommunerna med ett förlängt avtal på tolv år i stället för fyra.

  Möts av skepsis
  Beskedet välkomnas av finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, ARA, som tror att det kan leda till fler billiga och statsstödda hyresbostäder i tillväxtregionen, som den här gången väntas få cirka 16 500 ARA-bostäder. Målet är att produktionen kan höjas till 10 000 ARA-bostäder.

  Men YIT:s direktör med ansvar för stadsutveckling, Juha Kostiainen, tror inte att det kommer att ske.

  – Regeringen pratar alltid om att öka ARA-produktionen, men problemet är att kommunerna sällan vill sälja dyra tomter i innerstaden under marknadspris.

  Kommunerna kommer av ekonomiska skäl inte att ändra sin linje, oavsett vad regeringen säger, menar Kostiainen.

  – Det här är mest politisk jargong. I slutändan är det kommunerna och inte regeringen som bestämmer om markupplåtelser.

  “Praktiskt dilemma”
  Han tycker inte att målet om att bygga 10 000 ARA-bostäder per år är särskilt realistiskt.

  – Det finns även ett praktiskt dilemma och det är att systemet saknar inkomstgränser, vilket innebär att även höginkomsttagare kan få en ARA-bostad.

  Inkomstgränserna togs bort år 2008.

  Juha Kostiainen hoppas snarare att regeringen börjar rusta upp förorten.

  – Bostäder i förorten är i stort behov av renovering och byggnaderna behöver energieffektiviseras för att nå miljömålen. Det räcker inte bara att bygga billiga bostäder i dyra områden och strunta i förorterna.

  Regeringen tänker även satsa 110 miljoner euro på underhåll av stambanan och utveckling av järnvägsnätet i Finland 2019. Tilläggsbudgetpropositionen överlämnas till riksdagen på onsdag.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived