• Tuffare klimatmål i finskt pilotprojekt

  PUBLICERAD 2019-06-19 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-06-21 08:13

  HELSINGFORS. Nu inleder finska byggjätten SRV etapp två av ett smart kontorskomplex nära Vanda-flygplats. Totalt ska tre lågenergihus med skräddarsydda lösningar byggas. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastigheter med låg energiförbrukning, minskade koldioxidutsläpp och användaroptimerade lösningar är framtiden, enligt SRV:s energichef Jere Pirhonen.

  – Det står också Pressi Smart Premises i Vanda för. Vi ser över hela livscykeln i fastigheterna, från design till underhåll och renovering, säger han till Fastighetsnytt.

  Men det var först i maj som byggjätten började erbjuda den typen av paketlösningar i stället för att bara överlämna en färdig byggnad.

  – Vi tror att det är oerhört viktigt att inte bara dumpa över ansvaret på kunden, utan att även själva arbeta mer långsiktigt med hållbarhet. Vässa och underhålla systemen i fastigheterna.

  Inte dyrare för kund
  Kontrakten tecknas på minst tre år och ger inga merkostnader för kunden, utan ses snarare som en del i SRV:s arbete med att nå klimatmålen.

  – Dagens beslut spelar stor roll även om 100 år och vi är glada över att Pressi har 30 procent lägre koldioxidutsläpp än fastigheter utan förnybar energi, säger bolagets utvecklingsansvarige Antti Nummi. 

  Byggets första etapp färdigställdes i januari och efter sommaren flyttar de sista hyresgästerna in. Sedan börjar etapp två. 

  – När den andra byggnaden blir klar kan vi på riktigt börja testa det markbundna energisystemet som delas av samtliga tre planerade byggnader, som även har solpaneler på taken, säger Pirhonen.

  SRV ser det här som ett slags pilotprojekt som sedan kan nyttjas på annat håll, även för att energieffektivisera äldre byggnader.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived