+
De omarbetade planerna för Sturekvarteret visas upp av samordnande arkitekt Jens Randecker och ADIA:s företrädare i Sverige Charlotta Rosén. Foto: Andreas Jennische
 • Se ADIA:s nya plan för Sturekvarteret

  PUBLICERAD 2019-06-19 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-19 17:18

  Samrådet för nya Sturekvarteret i Stockholm är igång. Idag presenterade fastighetsägaren ADIA de omarbetade planerna via sina svenska kontakter. Se de nya illustrationerna här.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det historiska Sturekvarteret i centrala Stockholm köptes 2006 av den emiratiska pensionsfonden ADIA som sedan dess arbetat med stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad för att utveckla och göra om stora delar av kvarteret.

  Det förslag som presenterades på en pressträff på onsdagen är det senaste och innehåller de förändringar som gjorts efter förra samrådet 2017. Det förslag som presenterades då väckte stark kritik från både näringsidkare, politiker och stockholmare – främst på grund av en hög grad av rivning och en planerad byggperiod då många tongivande hyresgäster som skulle bli tvingade att stänga.

  – Vi har pressats framförallt på rivningsmängden och omhändertagandet av de historiska byggnaderna, säger Charlotta Rosén, projektledare och ADIA:s svenska företrädare.

  De huvudsakliga förändringarna i det nya förslaget är att Bångska palatsets fasad mot Stureplan återskapas till original samtidigt som palatsets flyglar bevaras och innergården återskapas, att verksamheterna i Sturekvarteret kommer att hålla öppet under genomförandetiden och att varuintaget på Humlegårdsgatan blir kvar.

  Parkeringshuset på Grev Turegatan rivs och ersätts med en nytt kontorshus. En andra större rivning görs på Humlegårdsgatan 17 där det byggs ett nytt hotell med 135 rum.

  Syftet med omgörningen är att öka den uthyrningsbara ytan från cirka 95 000 kvadratmeter BTA till 105 000 samt att göra kvarterets inre delar mer tillgängliga. Enligt prognosen ska dubbelt så många personer kunna arbeta i kvarteret jämfört med idag.

  – Besökare ska kunna gå till alla nya inre torg oavsett vilken ingång man väljer. I dag är det väldigt mörkt och trångt och svårt att överblicka, säger Jens Randbecker på Sweco, samordnande arkitekt för projektet där fem olika arkitektkontor samarbetar.

  Det har riktats hård kritik mot tidigare förslag. Hur väl stämmer det nya in på opinionen?

  – Min uppfattning är att vi möter oron mycket väl, säger Charlotta Rosén.

  Samrådet som inleds i dag pågår till den 14 augusti. Om förslaget vinner gehör hos politikerna i Stockholms stad planeras byggstarten ske 2021 och pågå till 2027-2028.

  Enligt Charlotta Rosén kommer hyrorna att höjas i och med omgörningen.

  – Vi räknar med att kunna ta ut några av Stockholms högsta hyror. Det här är en pangadress, säger Charlotta Rosén.

  Den beräknade investeringen i nya Sturekvarteret beräknas till cirka 5 miljarder kronor.

  Här är det nya förslaget i bilder


  Bångska palatset
  Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalutförande från 1880-talet. Fasaden har förenklats i etapper och hyvlades slutligen under 1950-talet för att göra plats åt neonskyltar med reklam. Bild: AIX Arkitekter

  Bångska galleriet
  Genom att återställa Bångska palatsets flyglar återskapas även byggnadens historiska innergård som blir ett nytt publikt stadsrum i Stockholm. Bild: AIX Arkitekter

  Marmorhallen
  Marmorhallen restaureras och får en viktig roll för att koppla ihop Sturegallerian och den nya uppgången från Östermalmstorgs tunnelbanestation. Bild: Sweco Arkitekter

  Marmorhallens entré
  I samband med 80-talets tillägg av en mezzaninvåning krympte entrén till Marmorhallen. Genom att återskapa den ursprungliga entrén erhålls en mer publik och välkomnande känsla. Bild: Sweco Arkitekter

  Grev Turegatan
  Grev Turegatan blir gågata mellan Birger Jarlsgatan och Humlegårdsgatan när parkeringshuset på Grev Turegatan rivs. Parkeringshuset ersätts av byggnader med fasader som anpassas till stenstadens skala, material- och färgval. Bild: Sweco Arkitekter

  Hotellet mot Humlegårdsgatan
  Humlegårdsgatan kopplas ihop med kvarteret genom en tydlig passage och ett nytt hotell i Stureplansgruppens regi. Det ökar tillgängligheten till kvarteret och skapar liv på Humlegårdsgatan. Bild: General Architecture

  Grev Tures torg
  Framför den anrika byggnaden Freys hyrverk med sitt karaktäristiska torn ligger idag Tures. Restaurangen flyttar in i en av sidobyggnaderna och öppnar upp för ett torg och bostadsentréer. Bild: AML Arkitekter /Tmrw

  Grev Tures galleri /Jugendtorget
  Flera innergårdar i kvarteret som tidigare inte varit publika, öppnar nu upp för allmänheten. Här är Grev Tures galleri som ligger på adressen Grev Turegatan 7. Bild: AML Arkitekter /Tmrw

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived