+
Ramboll har tidigare gjort liknande uppdrag för bland annat Köpenhamn. Bilden är från Sankt Anna Plads i Köpenhamn. Foto: Ramboll
 • Skyfallsplan ska förhindra miljardskador

  PUBLICERAD 2019-06-26 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-26 13:12

  En ny metod som Ramboll tagit fram ska hjälpa Göteborgs stad att hantera stora skyfall och förhindra skador på fastigheter och infrastruktur. Nu hoppas bolaget att modellen ska spridas till fler kommuner.

  Textstorlek

  Dela med andra

  En rad städer i Sverige har tagit fram strukturplaner som visar hur stora och plötsliga vattenmängder rör sig och var det bör finnas uppsamlingsplatser och vattenvägar. Det nya som Ramboll har gjort är att man utifrån åtgärdsplaner för skyfall granskat hur dessa åtgärder bör utformas och hur de ska få plats i staden.

  En del av lösningen är att få in fler parker, kanaler och dammar som tillsammans fångar upp regnvatten och leder det ut från staden på ett smart sätt som inte medför skador.

  – Det kommer på sikt att behövas en helt ny infrastruktur. Det här kommer att förändra stadsbilden på sikt, men det behöver inte vara till det sämre. Många av åtgärderna innebär multifunktionalitet samt fler gröna och blå ytor i staden. En yta som kan samla mycket vatten kan till exempel användas som skatepark när den är torr, säger Henrik Bodin-Sköld, vattenexpert på Ramboll till Fastighetsnytt.

  Köpenhamn hårt drabbat
  Metoden är ny för Sverige och Göteborg är först ut med att arbeta med åtgärdsplaner för skyfall. I Danmark ligger man längre fram och mycket kunskap har hämtats därifrån. Bakgrunden är det enorma skyfall som slog till mot den danska huvudstaden 2011 och som orsakade skador på fastigheter och infrastruktur för sju miljarder danska kronor.

  – Det har gjort att Köpenhamn blivit en inspiration för städer och länder runt om i världen. En så katastrofal upplevelse av skyfall har vi inte haft svenska städer, säger Henrik Bodin-Sköld.

  Henrik Bodin-Sköld, expert på översvämningshantering på Ramboll. Foto: Ramboll

  Ramboll hoppas nu kunna exportera sin metodik till andra städer.

  – Skyfallen kommer att öka enligt prognoserna och de kan inträffa var som helst. Stigande hav är framförallt ett problem för kuststäderna men skyfall kan hamna precis överallt, säger Henrik Bodin-Sköld.

  Andreas Jennische

  FAKTA: Så definieras ett skyfall
  Ett skyfall är ett kortvarigt högintensivt regn. Enligt SMHI:s definition ska ett skyfall ha en intensitet som överstiger 50 mm regn per timme eller 1 mm per minut.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived