+
 • Pangea: Bra tryck på börsen

  PUBLICERAD 2019-06-25 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-06-24 22:51

  Det går bra för fastighetssektorn i Norden vilket bland annat återspeglas på aktiemarknaden. Enligt en ny sammanställning från Pangea har den nordiska fastighetssektorn stigit med 32 procent, exklusive utdelningar, på de nordiska börserna, vilket kan jämföras med att börsen generellt stigit med 3 procent.

  Textstorlek

  Dela med andra

  – Fastigheter har under hela 2000-talet varit en av de absolut starkaste sektorerna på börsen, drivet av låga räntekostnader och stigande hyresintäkter. De senaste åren har också internationellt kapital flödat in på den nordiska fastighetsmarknaden och bidragit till rekordlåga avkastningskrav inom flera segment. 2019 är åttonde året i rad med stigande börskurser för nordiska fastighetsaktier, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners, i en kommentar.

  Attraktivt att gå till börsen
  Sverige har Nordens i särklass största noterade sektor och det är framförallt just Sverige som gått starkt. Den svenska sektorn värderas i genomsnitt 14 procent över substansvärden, något som gör att börsnotering återigen är ett attraktivt alternativ, skriver Pangea i ett pressmeddelande med anledning av lanseringen av sin rapport Pangea Listed Overview.

  Att börsnotering är ett attraktivt alternativ för närvarande märks inte minst av att två bolag, John Mattson och K2A har tagits upp för handel på Stockholmsbörsens huvudlista under juni månad. I en intervju med Fastighetsnytt nyligen konstaterade också Adam Kostyál, chef för Nasdaqs europeiska noteringsverksamhet att man fortfarande har en stark pipeline av bolag som kommer in.

  André Lundberg, partner och projektledare på Pangea, är inne på samma linje.

  – När svenska fastighetsbolag fortsätter att gå urstarkt på börsen motiverar det fler bolag att överväga en börsnotering. Det finns nu fler fastighetsbolag på börsen än någonsin tidigare, där John Mattson och K2A är de senaste nytillskotten, och ytterligare bolag står i kö, kommenterar André Lundberg.

  Logistik och bostäder går bäst
  Medan svenska bolag i snitt värderas relativt högt över substansvärden så värderas många bolag i övriga regionen till en generell rabatt om 20-25 procent, enligt Pangea. Svenska fastighetsaktier har stigit med 35 procent under det senaste året medan bolag i övriga Norden har stigit med 14 procent.

  De segment som går bäst på börsen är logistik och bostäder. Logistikbolagens aktier har i snitt stigit med 70 procent under det senaste året och bostadsbolagens med 33 procent. Mindre bra går det för bolag med fokus på köpcentra som har stigit med 5 procent under det senaste året.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived