+
Bostadsbyggandet minskar mest i Stockholm. Foto: Mostphotos
 • Bostadsbyggandet minskar

  PUBLICERAD 2019-06-18 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-19 11:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Totalt påbörjas i år cirka 49 000 bostäder vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2018, visar rapporten från Boverket. Prognosen för 2020 är att antalet bostäder som påbörjas då minskar ytterligare till 46 500 bostäder.

  Det är främst byggandet av bostadsrätter och småhus som fortsätter att minska efter ett betydande fall under 2018. Antalet påbörjade bostadsrätter minskar med cirka 20 procent i år, medan byggandet av småhus minskar med cirka 15 procent.

  Byggandet av hyresrätter minskar med 5 procent, men motsvarar ändå hälften av alla påbörjade bostäder. Samtidigt är hyresrätter den största osäkerheten i prognosen på grund av stoppet av investeringsstödet i slutet av 2018.

  Regionala skillnader
  I Stockholm föll byggandet kraftigt i fjol och raset fortsätter även i år. Antalet påbörjade bostäder i huvudstadsregionen blir hälften så många som 2017 enligt prognosen.

  I Storgöteborg blir antalet påbörjade bostäder däremot oförändrat, på samma nivå som 2017 och 2018.

  I Stormalmö inleds en mjuklandning efter några år med hög byggtakt. Trots ett minskat byggande i Stormalmö förväntas antalet påbörjade bostäder per 1 000 invånare i år bli dubbelt så stort som i Storstockholm.

  Anders Siljevall

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived