+
Göteborgs stad hoppas korta byggprocessen med ett år genom ett nytt arbetssätt som införs i höst. Foto: Mostphotos
 • Ny Göteborgsmodell ska ge kortare byggtider

  PUBLICERAD 2019-06-24 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-24 16:19

  Göteborgs stad inför ett nytt arbetssätt för att kapa byggtiderna med ett år jämfört med traditionella processer.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det nya innebär att byggaktören projekterar byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas. Detta kan ske genom att Göteborgs stad erbjuder särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan.

  Det nya arbetssättet gör det möjligt att börja bygga strax efter att en detaljplan vunnit laga kraft och väntas korta byggtiden med ett år i de fall modellen kan användas.

  – Vi tror är att det är mellan fem och femton procent av alla detaljplaner som har förutsättningar för en tidig byggstart, säger Johan Benjaminsson, tf chef för lantmäteriavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad, till Fastighetsnytt.

  Passar där det byggts tidigare
  Det gäller främst förtätningsprojekt som görs på platser där det redan finns utbyggt vatten, avlopp och vägar.

  Många kommuner brottas med långa och utdragna byggtider och på flera håll pågår olika försök att slimma processen. I Göteborg har man utgått från de erfarenheter kommunen gjort genom Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer.

  – Det är mycket fokus på detaljplaneprocessen, vilket är bra, men i Bostad2021 har fokus varit att se över hela processen och det har vi haft som utgångspunkt här, säger Johan Benjaminsson.

  Det nya arbetssättet ska börja tillämpas i augusti.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived