+
Störst i Europa. Fullt utbyggd kommer Northvolts batterifabrik i Hedensbyn att täcka runt 20 hektar, ungefär lika mycket som 40 fotbollsplaner. Foto: Northvolt.
 • Northvolt har säkrat finansieringen

  PUBLICERAD 2019-06-12 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-06-12 15:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu står det klart att Northvolt säkrat finansieringen för byggandet av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Byggnationerna startar i augusti 2019.

  – Vi är mycket glada över dagens besked. Nu händer det som vi planerat för ända sedan det blev klart att Northvolt valt Skellefteå som etableringsort. Vi känner oss väl förberedda här i Skellefteå, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

  Volkswagen och Goldman Sachs reser kapital på knappt 9,5 miljarder kronor tillsammans med BMW, AMF, Folksam och IMAS Foundation. Sedan tidigare är det klart att Europeiska investeringsbanken också bidrar med ett lån på drygt 3 miljarder kronor. Northvolt uppger också i ett pressmeddelande att orderboken fram till 2030 uppgår till 13 miljarder dollar från nyckelkunder.

  Beskedet innebär att byggandet av Northvolt Ett kommer att inledas i augusti. När fabriken är fullt utbyggd kommer den att producera totalt 32 GWh batterikapacitet per år.

  Skellefteå kommun uppger att etableringen förväntas generera mellan 2000 och 2500 direkta arbetstillfällen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Nyheter ortsvis

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived