+
Foto: Mostphotos.
 • “Dålig bomarknad har blivit sämre”

  PUBLICERAD 2019-06-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-06-13 11:18

  Textstorlek

  Dela med andra

  Länsstyrelsen i Stockholm föreslår att regeringen startar en bostadssocial utredning för att komma till rätta med bostadsmarknaden, som man i en ny rapport slår fast har blivit sämre.

  Bostadsbyggandet i Stockholmsregionen har ökat de senaste åren, men precis som i övriga landet minskar det nu igen. De senaste fyra åren har cirka 70 000 bostäder börjat byggas i länet, men nu uppskattar Länsstyrelsen att bar cirka 10 000 bostäder påbörjas i år.

  – Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare och en av författarna till rapporten ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2019”.

  Som ett resultat av det höga bostadsbyggandet de senaste åren står allt fler bostäder nu inflyttningsklara, 17 000 stycken i år och 12 000 nästa år enligt beräkningarna.

  – Vi har rekordmånga inflyttningsklara bostäder, vilket är bra i sig. Men de är fortfarande alltför dyra att köpa och hyra för många hushåll. Och samtidigt som det för första gången på många år står bostadsrätter tomma uppger länets alla kommuner att de har brist på bostäder. Det rimmar illa och är ett bevis på att enbart bostadsbyggande inte är lösningen på en fungerande bostadsförsörjning, säger Henrik Weston.

  Weston menar att bostadsfrågan måste lösas för att Stockholm ska behålla sin attraktivitet. Länsstyrelsen anser därför att man behöver hitta en svensk modell som innebär att alla ska ha någonstans att bo, oavsett inkomstgrupp. Detta anser man ska göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning.

  – En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla. På kort sikt behöver kommunernas kösystem reformeras. Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsbyggandet minskar

  Bostäder Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

 • Tungviktare bakom ny samhällsfastighetssatsning

  Fastighetsmarknad Sehlhall Fastigheter, ett nybildat fastighetsbolag under ledning av vd:n och medgrundaren Dan T. Sehlberg samt styrelseordföranden Anders Borg, satsar stort inom samhällsfastigheter eller social infrastruktur som man väljer att kalla det. Bakom bolaget står även ett gäng kända näringslivsprofiler med Carl-Henric Svanberg i spetsen.

 • Rekryteringen kom av sig – CFO:n tog annat jobb

  Rekrytering Nyligen gick Atella Fastigheter ut med att man rekryterat Jonathan Bexelius till posten som CFO och till koncernledningen. På måndagen meddelade sedan bolaget att rekryteringen inte skulle bli av då Bexelius tagit ett annat jobb och att nuvarande CFO Emelie Gentele skulle bli kvar tills vidare.

 • ANNONS
 • Dags för beslut om nytt landmärke i Malmö

  Bostäder - Syd På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.

 • ANNONS
 • YIT om finska utspelet: “Politisk jargong”

  Internationellt På tisdagen presenterade Finlands nya regering sin första tilläggsbudget, där man prioriterar billiga bostäder och utveckling av järnvägsbanan. Men YIT, Finlands största byggbolag, tror inte att kommunerna ger grönt ljus.

 • Pandox miljardköper i Tyskland

  Transaktioner Pandox har tecknat avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Tyskland. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 103 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Säljare är HR Group.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived