+
 • Kommentar: Miljardveckan är igång

  PUBLICERAD 2019-06-24 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-06-25 13:57

  Innan lunch på måndagen damp två pressmeddelanden ner i mailboxen, vart för sig innehållande information om fastighetsaffärer i miljardklassen. Av allt att döma var det startskottet på en intensiv vecka med ett antal större affärer, nu när första halvåret 2019 går mot sitt definitiva slut.

  Textstorlek

  Dela med andra

  När undertecknad inledde sin karriär på Fastighetsnytt för nästan 7,5 år sedan så hörde fastighetsaffärer över en miljard till ovanligheterna. De förekom för all del, Folksams förvärv av Kungsbrohuset var en och Areims förvärv av Trygg-Hansa-huset en annan, men de var ändå relativt sällsynta. Idag lyfter nästan ingen på ögonbrynet vid en sådan affär.

  Fastigheter värderas högre 
  Det säger en hel del om den utveckling som skett på marknaden de senaste åren, diskussionen om huruvida det i alla avseenden är en sund utveckling kan vi lämna därhän men vi kan konstatera att den är ett faktum. Större bestånd byter ägare, fastigheter värderas betydligt högre än tidigare och det finns praktiskt taget oändligt med pengar som jagar avkastning på en marknad där produkter, som det så vardagligt kallas, är en bristvara. Allt i enlighet med ekonomins lagar med andra ord.

  Nog om det, 2019 har hittills varit ett fantastiskt år på den glödheta svenska fastighetsmarknaden och det mesta talar för att det kommer att hålla i sig ett tag till. Huruvida vi får uppleva ett nytt rekordår får framtiden utvisa men sannolikt blir årets transaktionsvolym avsevärt högre än de 150 miljarder som var rådgivarkonsensus tidigare i år.

  Allt talar också för att innevarande vecka blir intensiv, redan innan lunch på måndagen har vi fått en volym på cirka 3 miljarder kronor och om olika rykten på marknaden stämmer så blir det ett antal miljarder till. När första halvåret summeras nästa vecka kan det faktiskt vara så att den samlade volymen ligger norr om 90 miljarder kronor. Den som lever får se.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived